image
Sursa foto: ria.ru

Analiză ISW: După câștigarea unui nou mandat, Putin pare a se concentra pe pregătirea unui război cu NATO

Institutul pentru Studierea Războiului analizează declarațiile lui Vladimir Putin și a ministrului Apărării, Serghei Șoigu și conchide că pregătirile acestora depășesc sfera războiului din Ucraina și par a viza punerea economiei și a armatei pe picior pentru “un război la scară largă” convențional (fără utilizarea armelor de distrugere în masă) cu NATO.

“Mai mulți indicatori financiari, economici și militari sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional la scară largă cu NATO, nu iminent, dar probabil pe un orizont de timp mai scurt decât cel pe care l-au postulat inițial unii analiști occidentali”, arată ISW citat de Biziday.

Institutul a analizat discursul lui Vladimir Putin, din 29 februarie, ținut în fața Consiliului Federației, precum și discuțiile acestuia cu liderii grupurilor politice din Duma de Stat, pe 19 martie. Prioritățile sale pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial par a fi nu numai dezvoltarea economiei ruse, dar și o balansare a eforturilor acesteia dinspre elita de oligarhi și siloviki (oameni influenți) către armată și producția de furnituri pentru război.

“Putin încearcă probabil să stabilească condițiile pentru o poziție financiară pe termen lung a Rusiei la un nivel mai ridicat al cheltuielilor guvernamentale și semnalează că aceasta va necesita impunerea unor constrângeri siloviki (industriași bogați, cu influență politică). Putin înțelege probabil că represiunile financiare împotriva oligarhilor ar putea risca echilibrul politic pe care el l-a construit cu ei și încearcă să atenueze aceste consecințe. Rusia nu pare să se confrunte cu o criză financiară iminentă, iar creșterea cheltuielilor militare a fost cea mai semnificativă schimbare în politica bugetară rusă, așa că eforturile de a asigura viitorul financiar al Rusiei sunt mult mai probabil menite să stabilească condiții pe termen lung decât să abordeze preocupările financiare imediate”, mai arată ISW, care observă că estimările FMI plasează creșterea PIB-ului Rusiei cu 2,6% în 2024, după ce în 2023 avansul economiei ruse a fost mai rapid decât al economiile tuturor țărilor din Grupul G7.

Președintele polonez, Andrzej Dud,a a subliniat într-un interviu din 20 martie pentru CNBC că Putin își intensifică eforturile de a trece Rusia către o economie de război cu intenția de a putea ataca NATO în 2026 sau 2027. Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat pe 9 februarie că Rusia ar putea încerca să atace o țară NATO în termen de trei până la cinci ani, o perioadă de timp accelerată față de evaluarea raportată de NATO în 2023.

“Termenul pentru reconstituirea unei amenințări militare convenționale semnificative a Rusiei depinde în mare măsură de resursele financiare pe care Putin este dispus să le aloce eforturilor militare. Putin ar putea risca să-și strice relația cu oligarhii ruși (…) cel mai probabil ca parte a pregătirilor financiare și interne ale Rusiei pentru un potențial viitor conflict pe scară largă cu NATO, iar nu doar pentru un război prelungit în Ucraina”, mai scrie ISW.

Între timp, reorganizările logistice anunțate de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, par a viza extinderea capacităților convenționale ale Rusiei pe termen lung, tot în pregătirea unui potențial viitor conflict la scară largă cu NATO. Acesta a discutat cu conducerea Ministerului Apărării, pe 20 martie, reformele militare în curs, inclusiv prin formarea unui nou corp de armată (probabil în Karelia, în Extremul Orient Rus) dar și o divizie de pușcași motorizați, precum și două armate combinate, chiar în cursul anului 2024.

“Este probabil ca Șoigu să aibă în vedere crearea a două noi divizii chiar în 2024, pe lângă cele 12 divizii pe care le-a anunțat în ianuarie 2023. ISW continuă să evalueze că Rusia nu are în prezent forța umană, infrastructura militară și capacitatea de antrenament pentru a încadra în mod corespunzător mai multe divizii complet noi la formațiuni de nivel de armată, până la putere maximă pe termen imediat și mediu. Cu toate acestea, astfel de reforme sunt mai probabil menite să dezvolte capacitățile militare pe termen lung ale Rusiei față de NATO. Schimbările în curs de desfășurare pot fi indicatori suplimentari ai pregătirilor Rusiei pentru un conflict pe termen lung”, conchide ISW.

Noutăţile partenerilor

comentarii: