image
Sursa foto: Jurnal.md

Organizațiile media cer autorităților să asigure informarea completă și operativă referitor la situația epidemiologică

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media au lansat un apel în care solicită autorităților Republicii Moldova: Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Guvernului R. Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19.

Totodată, cer instituțiilor și funcționarilor publici să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu instituțiile mass-media și să se abțină de la acuzații nefondate și insinuări în adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public și au datoria să informeze obiectiv și complet.

„Semnalăm cu regret și îngrijorare situații când diferiți funcționari guvernamentali și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații, refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă și nu contribuie la o mai bună informare a populației” se spune în apel.

Organizațiile media atenționează autoritățile că informarea completă despre toate aspectele de interes public referitoare la situația epidemiologică din țară, cu respectarea obligatorie a drepturilor pacienților, este cea mai eficientă măsură împotriva dezinformării și o condiție esențială pentru evitarea unor situații de panică în societate.

Apelul este semnat de Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații jurnalistice, RISE Moldova, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-info, Comitetul pentru Libertatea Presei și Asociația Telejurnaliștilor Independenți.

comentarii: