image
Sursa foto: Reuters

Finlanda va participa la operațiunile de planificare nucleară ale NATO

Finlanda, cel mai nou stat membru al NATO, va participa la operaţiunile de planificare şi suport nucleare ale Alianţei, a indicat joi Ministerul Apărării, chiar dacă Finlanda a decis să nu permită niciun fel de arme nucleare pe teritoriul său, transmite Reuters și Agerpres.

Într-o schimbare radicală a politicii sale de securitate după decenii de nealiniere, Finlanda a devenit pe 4 aprilie al 31-lea stat membru al NATO, ca reacţie la invazia vecinului său Rusia în Ucraina.

Odată cu aderarea, guvernul a decis că Finlanda nu va permite staţionarea de arme nucleare pe teritoriul ţării, dar nu a stabilit alte restricţii pentru participarea sa la Alianţă.

În practică, Finlanda va lua parte la activitatea grupului NATO de planificare nucleară, care revizuieşte şi stabileşte politica nucleară a Alianţei, şi s-ar putea alătura funcţiilor de suport pentru operaţiuni nucleare ale NATO în afara teritoriului finlandez, a declarat pentru Reuters directorul general pentru politica de apărare, Janne Kuusela.

„Armele nucleare au un rol central în descurajarea şi apărarea construite de NATO. Vrem să ne bucurăm, la rândul nostru, de protecţie din partea lor şi, de aceea, este un lucru pozitiv pentru Finlanda să participe pe deplin în diferite moduri şi în niciun caz să nu se excludă de la aceasta”, a spus Kuusela.

Dintre statele Alianţei, doar Franţa a ales să nu participe la grupul de planificare nucleară, preferând să îşi rezerve puterea de decizie în privinţa propriilor arme nucleare.

„Aceste activităţi (din cadrul NATO) sunt conduse de puterile nucleare”, a menţionat Kuusela, referindu-se la SUA şi Marea Britanie, care deţin fiecare propriul arsenal nuclear şi care conduc activitatea grupului de planificare nucleară al NATO.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: