image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Dumitru Alaiba, despre reformele pe care le pregătește Ministerul Economiei: „O eliberare masivă a economiei”

„Ca să fim atractivi pentru investitorii străini, iar antreprenori noștri să se dezvolte, trebuie să facem ceva cu adevărat extraordinar - o eliberare masivă a economiei”. Este declarația ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, făcută la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Republica Moldova e una dintre cele mai sărace țări din Europa. Este o piață mică, izolată, fără acces la mare, fără resurse. Avem armată de ocupație pe teritoriul RM, avem un război alături și multe alte probleme pe care nu le putem schimba. Ca să fim atractiv pentru investitorii străini și să facem ca antreprenori noștri să se dezvolte, iar economia să devină vibrantă, trebuie să facem ceva cu adevărat extraordinar. O eliberare masivă a economiei. Nu doar să ne jucăm cu asta, dar să fie o gândire strategică și o liberalizare a fiecărui sector. Noi avem prea multe bariere în calea mediului de afaceri. Mă refer inclusiv la birocrație. O companie din telecomunicații trebuie să îndeplinească 50 de rapoarte anual. Unele din ele sunt lunare. O companie din IT - vreo 30. Un SRL simplu, la fel. E mult prea mult pentru un antreprenor care abia a început. Restricțiile la import, export - o parte din restricții sunt corupție și cu ele e cel ușor de luptat, dar altă parte sunt rezultatul unor viziuni nu tocmai pro-afaceri din partea unor oameni chiar poate sunt onești, dar nu ajută economia. Trebuie să înțelegem că dacă vrem să avem salarii pentru medici, profesori, polițiști, funcționari, dacă vrem să avem investiții în infrastructură, trebuie cu toții, din toate ministerele să înțelegem importanța promovării unui mediu de afaceri prietenos”, a declarat Dumitru Alaiba.

Ministrul Economiei a fost întrebat când vor simți oamenii efectul acestor reforme.

„Una din restanțele noastre e că nu am reușit să abrogăm la timp reguli tâmpite care sunt demult demodate și depășite de timp. Noi avem registre electronice, dar purtăm oamenii pe drumuri care să scoată, de exemplu hârțoaga de la Fisc și s-o ducă în altă parte. O lege prin care am eliminat cinci extrase abia acum dă rezultate. Vom scoate o serie de proceduri în Codul Muncii care nu mai sunt necesare”, adăugat ministrul Economiei.

Urmăriți mai jos și alte declarații ale lui Dumitru Alaiba făcute la Cabinetul din Umbră,

Noutăţile partenerilor

comentarii: