image
Sursa foto: ESA/AOES

Agenția Spațială Europeană lansează astăzi prima sa misiune spre planeta Jupiter; Călătoria va dura opt ani

Agenția Spațială Europeană lansează joi prima sa misiune spre planeta Jupiter. Călătoria va dura opt ani, iar JUICE va culege date despre sistemul Jovian, cu accent pe sateliții Europa, Ganymede și Callisto.

Racheta Ariane V care transportă JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) va fi lansată joi din portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, de unde va porni într-o odisee de opt ani prin spațiu. Evenimentul poate fi urmărit în direct pe canalul de YouTube al Agenției Spațiale Europene (ESA), scrie Biziday.

Misiunea va pune accent pe trei dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, Ganymede, Callisto și Europa. Potrivit ESA, nava este echipată cu instrumente de teledetecție, geofizice și in situ, care o vor ajuta să descopere “habitate potențiale pentru viața din trecut sau prezent”.

Nava spațială va zbura pe lângă Europa de două ori, Ganymede de 12 ori și Callisto de 21 de ori. Când JUICE va intra în sfârșit pe orbită în jurul țintei primare Ganymede, va deveni prima navă spațială care orbitează o altă lună decât cea a Pământului. Ganymede este cea mai mare lună din Sistemul Solar și singura cu un câmp magnetic. În plus, are un ocean, cu apă lichidă, între două straturi groase de zeci de kilometri de gheață. JUICE își va dedica ultima parte a misiunii sale cercetând dacă poate oferi un mediu stabil pentru viață.

Spre deosebire de misiunile similare de pe Marte, care se axează pe găsirea de semne ale vieții antice, oamenii de știință speră că lunile înghețate ale lui Jupiter susțin încă organisme vii, chiar dacă sunt unicelulare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: