image
Sursa foto: jurnal.md

Editura Litera cheamă în judecată Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cazul scandalului manualelor cu plumb

Anatol Vidraşcu: „Intuiesc că organizatorii licitației din 2019 se răzbună pentru că am îndrăznit să contestăm rezultatele şi acum fac tot posibilul să ne compromită cu toate mijloacele care le stau la îndemână. Rămâne o enigmă pentru mine de ce dl ministru Corneliu Popovici, care nici măcar nu mă cunoaşte, s-a încadrat în această campanie de denigrare a editurii”.

După ce în presă au apărut informații despre o serie de manuale școlare care ar conține o concentrație mare de plumb, în urma expertizei efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dispus retragerea manualelor de „Științe”, clasa a II-a, și de „Educație pentru societate”, clasele a X-a – a XI-a.

Șeful secţiei expertiză sanitară, Ştefan Constantinovici, a declarat pentru suntparinte.md că în cazul manualului de „Științe” de clasa a II-a au fost depistate urme de plumb în hârtie (0,02 mg/kg), mai puțin decât este admis – 0,03 mg/kg. În schimb, mirosul de substanțe chimice a fost evaluat la nivelul 3, ceea ce contravine normelor. Alte metale toxice nu au fost depistate. În cazul manualului de „Educație pentru societate”, concentrația de plumb depistată în hârtie depășește de aproape două ori norma – 0,054 mg/kg. Și în acest caz, mirosul de substanțe chimice a fost evaluat la nivelul 3.

Ministerul Educației Culturii și Cercetării învinuiește editura că a falsificat informațiile despre tipografie

Ministrul susține că editura a falsificat datele privind locul unde au fost tipărite manualele și a încălcat prevederile Caietului de sarcini cu referire la calitatea copertei.

„Aceste manuale reprezintă un pericol pentru sănătatea copiilor. Nu cred că este prima dată când au loc astfel de încălcări. În cărți era scris că au fost tipărite la Combinatul Poligrafic din Chișinău, însă instituția ne-a răspuns că nu a tipărit aceste manuale. Nu știm unde au fost tipărite. De asemenea, în locul cartonului pentru coperte a fost folosită hârtia cretată, ceea ce contravine Caietului de sarcini”, menționează ministerul.

Dosarul este deja pregătit pentru chemarea în judecată a MECC

Directorul general al Grupului Editorial Litera, Anatol Vidraşcu, menționează într-o scrisoare deschisă către premierul Ion Chicu că editura va cere şi o expertiză a materialelor folosite, făcută de unul sau două laboratoare neutre recunoscute internațional şi, dacă acuzațiile ministerului nu se adeveresc, tipografia, editura, va cere recuperarea daunelor, inclusiv de ordin moral, pentru prejudiciul adus reputației firmelor.

„Stimate Domnule prim-ministru,

În eventualitatea că nu mă cunoașteți, vă comunic câteva date despre mine. Curând voi împlini 71 de ani, dintre care 45 i-am dedicat editării cărților. Pe parcursul timpului, împreună cu fiii mei, am editat peste 10.000 de titluri de cărţi, ceea ce depășește performanța oricărei alte familii de editori din România sau din Republica Moldova. De 13 ani editura noastră deţine primul loc în România după numărul de titluri vândute, iar în anul trecut am editat şi cel mai mare număr de manuale (15) pentru şcolile din România.

Scriu aceasta nu ca să mă laud sau să cerșesc vreo indulgență pentru vreo infracţiune nesăvârșită, ci doar ca să arăt că nu sunt un ageamiu în materie de editare, aşa că nu-mi pot explica atacurile furibunde ale conducerii Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării cu privire la cele 2 manuale ale editurii noastre „Ştiinţe” cl. II şi „Educaţie pentru societate” cl. X-XI câştigate la ultima licitaţie.

Ca să fiu cât mai succint, anexez dosarul deja pregătit pentru chemarea în judecată cu o scurtă istorie a litigiului interminabil pe care-l am cu ministerul respectiv, inclusiv cu actuala conducere. De fapt, aceasta, ca şi precedenta, care s-a menţinut la guvernare doar câteva luni, nu au nicio tangență cu rezultatele licitației contestate de editura noastră la Agenţia Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Această instituţie creată de curând şi-a luat obligaţiile în serios şi a anulat rezultatele licitației amintite la 4 manuale contestate de editura noastră, fapt care i-a scos din sărite pe organizatorii ei – nivelul ministerial de mijloc, statornic, care face acolo legea.

De aici şi intenția de a ne rebuta manualele deja câștigate, tergiversarea până la 19 noiembrie 2019 a Bunului de tipar cu obligaţia să le tipărim în curs de 2 săptămâni, pretențiile că am folosit un carton mai prost în timp ce el e superior celui cerut la toţi parametrii, insinuarea că cernelurile tipografice miros a plumb (nu mai este folosit de 40 de ani de tipografii) şi că astfel aduce prejudicii sănătății celor care folosesc manualele noastre, învinuirea că nu am indicat tipografia la care am tipărit, de parcă acesta ar fi fost un fapt relevant pentru profesori şi elevi.

La toate interpelările ministerului am răspuns cât se poate de detaliat şi am prezentat toate certificatele de calitate cerute la carton şi hârtie (corespondența cu ministerul este în dosar).

Am tipărit manualele la tipografia „Rotografika” din Serbia care are o cifră de afaceri de sute de milioane de euro şi unde fac comenzi multe edituri din străinătate. Ca şi alte tipografii, inclusiv cele din Republica Moldova, aceasta cumpără cartonul, hârtia, cernelurile tipografice, adezivii, alte consumabile de la câţiva mari furnizori din Europa (mulţi nici nu sunt) şi am trimis certificatele de calitate respective ministerului.

Desigur, vom cere şi o expertiză a materialelor folosite, făcută de unul sau două laboratoare neutre recunoscute internațional şi, dacă acuzațiile ministerului nu se adeveresc, tipografia, de rând cu noi, va cere recuperarea daunelor, inclusiv de ordin moral, pentru prejudiciul adus reputației firmelor noastre.

Intuiesc că organizatorii licitației din 2019 se răzbună pentru că am îndrăznit să contestăm rezultatele şi acum fac tot posibilul să ne compromită cu toate mijloacele care le stau la îndemână. Rămâne o enigmă pentru mine de ce dl ministru Corneliu Popovici, care nici măcar nu mă cunoaşte, s-a încadrat în această campanie de denigrare a editurii.

Cel mai prost în această situaţie e faptul că elevii vor rămâne din nou fără o parte din manuale la 1 septembrie, căci soluţia propusă, de a reedita fără licitaţie manualele în uz de 4–8 şi chiar 12 ani, nu ni se pare nici onestă şi nici legală, nesocotindu-se atât Legea nr. 131 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice, cât şi regulamentul Băncii Mondiale, care a subvenționat editarea manualelor în Republica Moldova”, punctează Anatol Vidraşcu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: