image
Sursa foto: Reuters

Raport al Pentagonului: China continuă să își mărească arsenalul nuclear

Stocul de focoase nucleare operaționale al Chinei a ajuns la 500 de focoase nucleare în mai 2023 și, conform estimărilor, ar putea dispune de peste 1.000 de astfel de focoase până în 2030, cu mult peste previziunile anterioare, potrivit raportului anual al Pentagonului, scrie Biziday.

În ultimii ani, China și-a extins rapid arsenalul nuclear, ceea ce sugerează că Beijingul se îndepărtează de politica sa veche de a deține o forță nucleară de descurajare “slabă și eficientă”. “Observăm că Republica Populară Chineză continuă să se modernizeze și să își diversifice și extindă destul de rapid capacitățile nucleare”, detaliază un oficial american.

În plus, Beijingul are cea mai mare marină din lume, pe care a consolidat-o în acest an, de la 340 de nave, în 2022, la peste 370 de nave și submarine, anul acesta. Raportul informează, de asemenea, că forțele aeriene ale armatei chineze “recuperează rapid decalajul” față de cele occidentale, inclusiv prin dezvoltarea unei game largi de drone.

Raportul subliniază că dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale “ar permite Chinei să atingă ținte din SUA, Hawaii și Alaska”. Pentagonul mai susține că armata chineză explorează strategii de securitate care folosesc AI pentru a găsi și identifica vulnerabilități ale SUA, pe care să le vizeze apoi. La începutul acestei săptămâni, directorul FBI și omologii săi din rețeaua “Five Eyes” (SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada) au avertizat că China încearcă să monopolizeze tehnologia AI în scopuri militare.

În prezent, numărul de arme nucleare ale Chinei este mult mai mici decât cele ale Rusiei și Statelor Unite. SUA au un stoc de aproximativ 3.700 de focoase nucleare, din care puțin peste 1.400 de focoase desfășurate, iar Rusia are aproape 4.500 de focoase nucleare și aproximativ 1.550 de arme nucleare desfășurate.

În ciuda războaielor din Ucraina și Gaza, China este considerată o mare amenințare la adresa securității SUA, iar raportul anual al Pentagonului este consultat îndeaproape de responsabilii cu bugetul și stabilirea priorităților de investiții de la Casa Albă și Capitoliu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: