image
Sursa foto: foto simbol

„Seceta - comparabilă cu cea din 1947”; Guvernarea este somată să întreprindă acțiuni urgente de susținere a agriculturii

Liderii Platformei Demnitate și Adevăr solicită actualei guvernări să abandoneze jocurile electorale, de susținere a unor companii care nu au avut de suferit în urma pandemiei, cum e SA „Metalferos”, companii petroliere, supermarketuri și să-și concentreze la maximum eforturile pentru a reduce efectele dezastruoase ale secetei și înghețurilor din această primăvară. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, seceta din acest an e comparabilă cu cea din 1947 și fiind însoțită și de criza de pandemie, efectele ar putea fi dezastruoase și ar putea pune în pericol securitatea alimentară a RM.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu agricultorii și experții din agricultură, pe lângă seceta care a afectat grâul și orzul, înghețurile din această primăvară au afectat 70-80 la sută din plantațiile de caiși, migdal, piersici și în proporție de 40% - livezile de vișin, cireș și prun, precum și semănăturile de toamnă cu rapiță.

În aceste condiții mii de fermieri riscă să falimenteze, în pericol fiind securitatea alimentară a cetățenilor.

PDA cere autorităților să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare care să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agro-alimentar. Totodată, să evalueze oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural pe întreg teritoriul RM ori doar în unele raioane. Acest fapt ar permite activarea mecanismului eliberării certificatelor confirmative ale circumstanțelor de forță majoră, care le-ar permite agricultorilor să-și reeșaloneze datoriile și să negocieze cu băncile și creditorii.

Reprezentanții opoziției mai cer autorităților să suplinească fondul de dezvoltare a agriculturii cu minim 500 milioane de lei, pentru susținerea agriculturii și sectorului zootehnic. Ei propun scutirea întreprinderilor care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor de plata impozitului pe venit și totodată să amâne cu cel puțin șase luni, achitarea în buget a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale.

În contextul crizei Platforma DA cere autorităților să procure pentru rezerva de stat minimum 150 mii de tone de grâu și 150 mii de tone de porumb alimentar, care vor putea fi împrumutate brutăriilor și complexelor zootehnice în situația de criză majoră. „Consecințele pot fi dezastruoase și ireversibile în cazul în care guvernarea nu va acționa prompt. Nu e de glumă când populația riscă dincolo de criza pandemică să se confrunte cu o criză alimentară. E nevoie de măsuri urgente”, a declarat Andrei Năstase.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari a declarat că așa cum situația este dezastruoasă în spitale, ca rezultat al guvernărilor pe care le-a avut statul RM de la declararea independenței sale până în prezent, așa e și în agricultură. „Ne plângem că până în prezent nu s-au investit bani în sănătate, dar în ce s-au investit bani, în altceva decât în furturi? PPDA a cerut din start implementarea unor tehnologii moderne de irigare în agricultură. Suntem un stat mic, am fi avut avantaje economice. Nu vom putea depăși această criză dacă nu vom avea o colaborare bună între guvernanți și agricultori”, a spus Slusari.

Potrivit lui, majoritatea agricultorilor au credite, sun plini de datorii. Dacă Camera de Comerț și Industrie nu va elibera acela certificate de forță majoră agricultorilor aceștia nu vor putea negocia reeșalonarea plăților la bănci. „Guvernul torpilează acest proces. Chicu habar nu are care e rostul acestor certificate de forță majoră. Crede că ele obligă statul la careva cheltuieli. Dar agricultorii au nevoie de el doar pentru negocierea mai eficientă cu creditorii. Cerem să fie soluționată această problemă”, a spus Slusari.

El a adăugat că în zona de Sud și Centru a RM situația legată de secetă e mai mult decât critică. Recolta de grâu și orz de toamnă deja este compromisă. În aceste condiții guvernarea trebuie să solicite suportul Băncii Mondiale, ONU și FAO. Este important ca să nu crească prețurile la pâine, iar pentru aceasta e necesar ca statul să devină un jucător important, să procure câte 150 mii de tone de grâu, porumb, să susțină la nevoie brutăriile și sectorul zootehnic. Acesta din urmă riscă să intre în faliment, din cauza lipsei furajelor pentru animale. „Riscăm să avem foamete, care însoțită și de efectele crizei pandemice poate duce la un dezastru. Am spus de autoritățile pot lua bani. Să reducă din programul de susținere a celor care nu au avut de suferit din cauza pandemiei. SA Metalferos, supermarketuri și să ajute agricultorii. Din păcate cineva se pregătește de campania electorală și are nevoie de ani de la acest cerc îngust de clienți, dar deja de ieri Guvernul trebuia să înceapă negocierile cu donatorii externi pentru secetă”, a conchis Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: