image
Sursa foto: infofinanciar.ro

Ioniță: În 2022 Moldova are o susținere externă de circa trei ori mai mare

În luna august, Republica Moldova a primit peste două miliarde de lei sub formă de finanțări nerambursabile, ceea ce este de opt ori mai mult decât în precedentele șapte luni luate împreună, când țara noastră a primit cumulativ doar 257 de milioane de lei. Despre aceasta comunică expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul unei analize publicată pe blogul său.

În dolari americani suma se ridică la 118,4 milioane, cea ce este mai puțin decât în 2021, dar mai mult decât în orice alt an de după 2014, se arată în analiza expertului.

"Media lunară din acest an deja este cea mai mare din toate timpurile cu excepția anului 2014, anul cu recordul absolut de granturi primite de Moldova. Astfel, media din acest an este de 14,8 milioane USD lunar sau cu 30% mai mult decât anul trecut, când media lunară a fost de 11,5 milioane USD. Comparativ cu perioada 2015-2020, când media lunară a granturilor primite a fost de 5,2 milioane USD, în acest an Moldova are o susținere externă de aproape trei ori mai mare.

Ținând cont de promisiunea Uniunii Europene de a ajuta Moldova cu suport financiar sub formă de granturi, pentru depășirea crizei energetice, precum și suportul altor țări dezvoltate anticipăm că Moldova va beneficia de granturi în acest an de cel puțin 200 milioane USD. Cel mai probabil ne v-om apropia ca sumă de nivelul anului 2014, însă raportat la PIB suma primită va fi mult mai mică decât în 2014", notează Veaceslav Ioniță în analiza sa.

graficgrafic

Noutăţile partenerilor

comentarii: