image
Sursa foto: Jurnal.md

Statul achită anual câte 1000 de dolari pentru educarea unui elev; În alte țări, suma este de 10 ori mai mare

Educarea unui elev costă aproximativ 1000 de dolari. În alte țări, cifra este de 10 ori mai mare. Sistemul nostru de învățământ este sufocat de un ghem enorm de probleme. Materii inutile, corupție, indiferență, salarii și bugete de nimic.

„Pentru comparație, un copil în Republica Moldova costă statul 15-16 mii de lei. O mie de dolari anual. Un copil din țările OECD, în mod obișnuit, pentru el statul cheltuie zece mii. E un cântar de zece ori mai puternic. Sunt de zece ori mai multe oportunități. Asta înseamnă investiții în infrastructura școlii, în materiale didactice, digitalizare”, afirmă Natalia Grîu expert în educație.

Fostă secretară de stat de la Ministerul Educației consideră că trebuie întreprinși mai mulți pași pentru a moderniza și eficientiza sistemul de învățământ din Republica Moldova: mai multe obiecte de studiu ar trebui integrate și simplificate; statul ar trebui să ia sub control propriu editarea manualelor ca acestea să devină mai calitative; iar cadrele didactice ar trebui remunerate, dar și sprijinite corespunzător. Problema cea mai mare este că bugetele oferite școlilor abia de ajung pe salarii și menținerea instituțiilor.

„Din momentul în care tot mai săraci și săraci devenim, managerii se văd nevoiți să gestioneze bugetele pe principiile necesității lor primare. Din datele pe care le știam anterior, în progresie geometrică, în jur de 70% din buget, care se ducea pe salarizare, unele școli ajung și la 90%. Asta e catastrofal”, adaugă Natalia Grîu.

comentarii: