image
Sursa foto: Jurnal.md Nadejda Roșcovanu

De astăzi este instituită stare de urgență în sănătate publică în 26 de raioane și municipii

Starea de urgență în sănătate publică va fi instituită în 26 de raioane şi municipii, din 1 octombrie. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Potrivit documentului emis de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, din 1 octombrie, „Codul Roşu” de alertă de infecţie cu noul tip de coronavirus va fi instaurat în municipiile Chișinău și Bălţi, raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Călărași, Cimișlia, Comrat, Criuleni, Cahul, Donduşeni, Drochia, Dubăsari, Edineţ, Floreşti, Ialoveni, dar şi alte unităţi administrativ -teritoriale.

Conform deciziei, „Codul Portocaliu” de alertă va fi instituit în raionele Briceni, Cantemir, Căuşeni, Ceadîr-Lunga, Făleşti, Glodeni, Hânceşti, Râşcani, Soroca, Ştefan Vodă şi Taraclia. „Codul Galben” va fi valabil doar pentru raionul Leova.

msmps.gov.mdmsmps.gov.md

Autorităţile au reactualizat măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19. Astfel, în continuare se interzice aflărea grupurilor mai mari de trei persoane în locurile publice (păduri, parcuri, alei sau plaje). Este impusă respectarea distanței fizice de 1 metru.

Rămâne valabilă regula purtării măștilor în transportul public, spațiile comerciale și cele publice închise. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Accesul pe terenurile de joacă pentru copii, cele sportive, în parcuri de distracții și zone de agrement este interzis.

Totodată, nu sunt admise activitățile, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor. Se interzice aflarea persoanelor vârstnice, de peste 63 ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.

Ajustarea măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Nerespectarea acestor prevederi poate servi temei pentru tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

msmps.gov.mdmsmps.gov.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: