Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Sistemul Informațional e-Parlament ar putea fi implementat până la mijlocul anului 2019

Sistemul Informațional e-Parlament va fi implementat până la mijlocul anului 2019. Biroul permanent a aprobat etapele de implementare a celor 3 componente e-Parlament: circulația electronică a documentelor, e-votul și noul site al Parlamentului.

Implementatorul proiectului este o companie macedoneană, selectată prin concursul desfășurat de PNUD.

Potrivit deciziei Biroului permanent, va fi creat un grup de lucru, format din reprezentanții subdiviziunilor Secretariatului Parlamentului, care va colabora cu compania implementatoare în vederea realizării Sistemului Informațional e-Parlament.

Grupul de lucru va prezenta implementatorului informația necesară pentru ajustarea Sistemului Informațional e-Parlament la necesitățile Parlamentului, va revizui rezultatele activității de implementare a sistemului, va valida funcționalitatea și compatibilitatea Sistemului Informațional e-Parlament.

Compania implementatoare a anunțat că, pe parcursul lunii august, va prezenta un plan de acțiuni, iar, din septembrie, va începe implementarea propriu-zisă a mai multor sisteme de pe platforma e-Parlament.

Sistemul Informațional e-Parlament va fi implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și partenerilor PNUD.

Amintim că deputaţii au renunţat la sistemul electronic de vot imediat ce s-au mutat în sediul renovat al legislativului încă în 2014 şi au continuat să voteze ridicând mâinile. Chiar la prima şedinţă a Parlamentului de atunci, fotograful Jurnal.md l-a surprins pe deputatul Nae Simion Pleşca, în timp ce îi înregistra prezenţa colegului său de partid, Gheorghe Focşa. Atunci deputaţii utilizau în acest scop o cartelă electronică eliberată pe numele fiecărui deputat.

În prezent, sistemul electronic de vot şi de înregistrare la şedinţe, instalat în clădirea renovată a Parlamentului, rămâne în continuare obiect de decor, după ce au fost cheltuite aproape 13 milioane de lei pentru tehnică.

Citeşte mai mult despre

comentarii: