image
Sursa foto: Facebook // Alexandru Cozer

Post Scriptum: Rolul marilor artiști

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând împotriva ordonanței 13, o lege care le oferea politicienilor corupți o fereastră prin intermediul căreia să scape de pușcărie, trupa Voltaj a compus chiar un imn al protestelor, solidarizându-se cu marea de oameni care manifesta împotriva corupției.

Așa au făcut și mulți mari artiști ai României, printre care Dan Teodorescu sau Tudor Chirilă. Până la urmă, impresionantele proteste au avut succes, ordonanța nu a mai trecut, iar principalul artizan al acestui act abominabil, Liviu Dragnea, nu a mai scăpat de pușcărie, acolo unde a ajuns 2 ani mai târziu.

În anul 2022, în primele luni de invazie criminală a Rusiei în Ucraina, interpretul Sveatoslav Vakarchuk de la trupa Okean Elizî se deplasa cu chitara sa în cele mai dificile locuri de pe front și le cânta apărătorilor țării sale, încurajându-i și ridicându-le moralui.

Tot în acea perioadă, Andrei Hlivniuk, un alt interpet ucrainean cunoscut, în uniformă militară și cu arma-n mâna, interpreta celebra Cervona Kalîna într-o manieră care devenea virală, fiind văzută de sute de milioane de oameni din toată lumea, care s-au solidarizat cu Ucraina.

Chiar și celebra trupă Pink Floyd a fost impresionată de curajul lui Hlivniuk și a interpetat pe marile scene din lume o adaptare a acestei piese.

Hlivniuk a luptat apoi luni de zile pe front și chiar a fost rănit. Din fericire, a scăpat cu bine și se numără în continuare printre apărătorii libertății, civilizației și democrației.

Doina și Ion Aldea Teodorovici, în anii mișcării de eliberare națională, s-au numărat printre principalele călăuze care au contribuit la readucerea limbii române la locul său și apoi a obținerii independenței. Dacă mai erau lăsați să trăiască, poate că făceau chiar și unirea.

Iar 30 de ani mai târziu, Cătălin Josan și Pașa Parfeni dormeau împreună cu protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul manifestațiilor împotriva criminalilor care au furat miliardul și ne distrugeau țara. Mai târziu, Parfeni chiar intra în istorie prin felul în care îl sfida pe Plahotniuc, purtând un tricou cu „NuPlaha” chiar în timpul unui concert organizat de Guvern, în perioada statului capturat.

Sunt doar câteva dintre exemplele de interpreți care au servit pe post de exemple pentru țările lor, concetățenii lor, în perioade grele. Au trecut peste mercantilismul de care se cramponează unii și au tras națiunile după ei. Au pus și ei umărul la salvarea țărilor lor în momente cruciale.

Vorbesc astăzi de ei și nu de cei care s-au produs zilele trecute, la Moscova, într-un concert organizat de Șor, pentru că ei sunt cei care merită aprecierea noastră. Și nu cei care atunci când sunt întrebați dacă nu au o problemă că sunt plătiți de Șor, care-I servește drept propagandă pentru Kremlin, spun că pe ei nu-I interesează de unde vin banii. Că ei cântă, se trag în poze și apoi contabilizeasă sumele care au intrat în cont. Așa e, Adrian Ursu?

Sunt convins că cei care nu au acceptat onorariul lui Șor, de 10 mii de euro, refuzând să participe la operațiunea specială a rușilor și oligarhilor fugari, de la Moscova, sunt mai săraci din punct de vedere financiar decât Ursu. Dar sunt mai bogați spiritual. Și mai împăcați cu ei, că au fost de partea binelui în momente dificile.

Vă mulțumesc, oameni curajoși, cu valori, demni și curați! Istoria nu va uita de voi!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: