image
Sursa foto: EPA

VIDEO: Rusia realizează transferul trupelor şi echipamentelor militare în Kazahstan cu 75 de avioane-cargo

Ministerul rus al Apărării foloseşte cel puţin 75 de avioane de transport militar pentru transferul unităţilor ruseşti în Kazahstan, ca parte a "contingentului de pace" al Organizaţiei al Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care reuneşte şase foste republici sovietice, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul-maior Igor Konaşenkov, citat de RIA Novosti și Agerpres.

`Grupul aerian format din 70 de avioane Il-76 şi cinci An-124 transportă zi şi noapte unităţi ale contingentului rusesc din cadrul forţelor colective din cadrul OTSC în Kazahstan", a declarat generalul Konaşenkov, citat de RIA Novosti.

Dintre acestea, potrivit lui, nouă avioane Il-76 au aterizat pe aeroportul din Almatî, care fusese ocupat de protestatari timp de câteva ore în data de 5 ianuarie, iar în prezent nu primeşte zboruri civile.

Responsabilul militar de rang înalt a adăugat că avioanele Forţei ruse de transport militar transferă de asemenea în Kazahstan şi unităţile din Belarus, Tadjikistan, Armenia şi Kârgâzstan, toate ţări membre ale OTSC.

Deşi iniţial Kârgâzstan a declarat joi că nu va trimite trupe în cadrul "forţei colective de menţinere a păcii" în Kazahstan, autorităţile kârgâze s-au răzgândit vineri şi au trecut prin parlament o decizie în acest sens. Dar această republică sovietică din Asia Centrală va trimite un număr simbolic de militari, conform Eho Moskvî.

„Forţele de pace ruseşti sunt formate din subunităţi ale Brigăzii 45 de trupe speciale, ale Diviziei 98 de paraşutişti şi ale Brigăzii a 3-a, toate făcând parte din Trupele aeropurtate ruse", a indicat Konaşenkov, menţionând că toţi militarii ruşi care participă la misiune "au pregătire specială şi experienţă reală de luptă".

La comanda misiunii internaţionale din Kazahstan a fost numit comandantul trupelor aeropurtate ruse, generalul-colonel Andrei Serdiukov, potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Conform biografiei sale oficiale, generalul Serdiukov a participat la ambele războaie ruso-cecene, la marşul batalionului combinat al Forţelor aeropurtate ruse care a ocupat pentru o scurtă perioada în iunie 1999 aeroportul militar Slatina din Pristina, precum şi la operaţiunea militară rusă din Siria, conform publicaţiei The Insider.

Konaşenkov a declarat că militarii ruşi care au sosit în Kazahstan „au trecut imediat la îndeplinirea sarcinilor" puse în faţa lor.

„În momentul de faţă, aeroportul din Almatî se află în totalitate sub controlul forţelor noastre şi al poliţiei din Kazahstan", a specificat el, menţionând că militarii ruşi asigură securitatea Consulatului General al Rusiei din acest oraş şi alte facilităţi importante.

comentarii: