image
Sursa foto: jurnal.md

Separatiștii ar planifica noi exerciții militare de amploare la Bender; Chiril Moțpan: „Uliii războiului nu au liniște”

Securitatea Republicii Moldova este într-un pericol real în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Potrivit unor surse, în perioada 24- 30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții și aplicații militare de amploare în zona orașului Bender. Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița, Gura Bâcului și Chișinău. Despre aceasta a anunțat într-o postare pe pagina sa de facebook fostul deputat Chiril Moțpan.

Republica Moldova este într-o situație extrem de dificilă. Pandemia ia vieți, sistemul medical și cel economic au ajuns la limita colapsului. Deosebit de îngrijorătoare este și situația în Zona de Securitate. „Uliii” războiului nu au liniște. Securitatea teritorială a Republicii Moldova este într-un real pericol”, menșionează fostul deputat.

Potrivit surselor sale, în perioada 24 - 30 ianuarie, forțele armate rusești din stânga Nistrului planifică noi exerciții militare în zona orașului Bender.

Chiril Moțpan presupune că noul vicepremier pe integrare, reprezentanții în Comisia Unificată de Control s-ar putea nici să nu fie informați despre intențiile separatiștilor și trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Vrem să știm ce întreprind instituțiile abilitate ale statului pentru a descuraja această „demonstrație de mușchi” și o eventuală invazie a trupelor ruse. Se impune urgent o analiză profesionistă a subiectului privind situația în Zona de Securitate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. S-au ne limităm la declarații sterile și râmânem doar cu îngrijorarea?”, se întreabă fostul deputat.

Anterior și fostul secretat al Platformei DA, comentatorul politic, Ion Terguță, s-a întrebat unde e Republica Moldova și diplomația ei în contextul pericolului unei eventuale invazii a Rusiei în Ucraina.

Nu suntem oare și noi în aceeași situație la fel ca și Ucraina, cu parte din teritoriu ocupat, cu trupe ruse staționate ilegal, cu un regim separatist alimentat de intențiile imperiale ale Rusiei?

„Singurul lucru pe care l-am auzit din gura oficialităților moldovenești, mai exact din cea a președintelui (care parca are ca prerogativă directă politica externă) e că nu putem face nimic și ar trebui să așteptăm deznodământul modelat de alții. Și cam atât. Lucrul cel mai neplăcut este că și diplomația occidentală ne tratează aproape cu același dezinteres, chiar dacă la nivel NATO se vorbește tot mai insistent că Rusia ar putea ajunge la granița României (și e curios cum ne-ar putea ocoli un asemenea scenariu?), iar planurile de concentrare a unor contingente aliate pe teritoriul românesc devin tot mai concrete. Mi-e frică că atitudinea față de noi e rezultatul abordărilor noastre și a modului în care noi tratăm subiectul”,a notat Ion Terguță.

Expertul mai atenționează că o criză oricât de gravă ar fi ea e și o fereastră de oportunitate. Ucraina o folosește din plin. Pericolul transnistrean însă devine tot mai real.

Cum o să priviți în ochii lumii dacă de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi lansate atacuri armate asupra Ucrainei? Nu credeți că acest subiect ar fi trebuit discutat cu rușii și să li se pună în vedre că „trupele de menținere a păcii„ nu pot utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru lansarea unor atacuri armate împotriva Ucrainei. Era cel puțin un act destoinic la adresa Ucrainei, a partenerilor cărora le cereți bani în fiecare zi, dar și la adresa noastră, ca să avem, cel puțin, sentimentul că am încercat. Nu știm dacă va fi război, dar Ucraina va ieși cu capul sus, cu o armată bine instruită și dotată de cele mai tehnologizate țări din lume. Noi de ce nu primim o astfel de asistență? Oare nu se împușcă și la câțiva zeci de kilometri de Chișinău? (..) Este gata Republica Moldova să devină o nouă gubernie rusă, sau va încerca să găsească singura soluție corectă? Rusia urmărește refacerea imperiului și evident că nu se va opri. Pentru Rusia, așa cum o cunoaștem, dar mai ales pentru Putin, poate fi ultima bătălie. Republica Moldova ce vrea?”, s-a mai întrebat expertul.

Amintim că la 13 ianuarie, Ministerul Apărării din Ucraina a emis un comunicat în care atenționa că responsabilii brigăzii a 3-a de infanterie de la Tiraspol au informat personalul că s-ar aștepta la provocări din partea Ucrainei, în zona depozitului de muniții de la Cobasna. Acest lucru nu corespunde adevărului. Mai mulți experți de la Chișinău au atras atenția că rușii ar putea pune la cale o provocare inclusiv în regiunea transnistreană, pentru a destabiliza situația în regiune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: