Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

Mai mulți primari cer INTERZICEREA Blajinilor în plină pandemie; „Mii de oameni vin special pentru a participa la eveniment”

Mai mulți primari de orașe cer Comisiei Situații Excepționale să interzică activitățile religioase în zilele de 7 și 8 iunie, cel puțin în cimitirele din toate orașele, în contextul în care Secretarul de Stat al Ministerul Sănătății, Constantin Râmiș, a îndemnat aleșii locali să nu încurajeze participarea oamenilor la Paștele Blajinilor, să nu organizeze transport pentru cetățeni și împreună cu poliția să prevină aglomerările.

În cadrul unei sesiuni online organizate de Ministerul Sănătății și de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), mai mulți primari și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pericolul răspândirii Covid. Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, a întrebat care este logica organizării acestor evenimente în condițiile în care la o săptămână de la Învierea Domnului, atunci când, de obicei, sunt pomeniți răposații, numărul persoanelor infectate nu ajungea la o sută, iar acum este de circa 250.

„Numai în ultimele zile în Drochia s-au întors patru mii de oameni special pentru a participa la acest eveniment", a anunțat Nina Cereteu.

La propunerea Secretarului de Stat ca la nivel local să se ia decizii privind interzicerea desfășurării acestor evenimente de către Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a afirmat că asemenea dispoziție trebuie adoptată de către organele centrale ale statului.

Și primarul orașului Sângerei, Arcadie Covaliov, a menționat că autoritățile locale nu au autonomia necesară pentru a gestiona aceste procese, poliția se subordonează autorităților centrale și anume acestea trebuie să interzică prompt astfel de manifestări în plină perioadă de criză pandemică.

„Cine ne asigură că unii dintre preoți nu sunt infectați", a întrebat primarul de Sângerei.

Primarul orașului Fălești, Alexandr Severin, a atenționat că mulți locuitori ai orașelor sunt băștinașii altor localități pe care le vor vizita în zilele de 7 și 8 iunie.

„Pe de o parte, nu permitem oamenilor să consume alimente și băuturi alături de morminte, pe de altă parte permitem ca pomenile să fie transmise din mână în mână", a constatat acest paradox Alexandr Severin.

Și primarii orașelor Dondușeni, Râșcani, Briceni, Soroca, Glodeni, etc au pledat pentru intervenția statului în acest caz și interzicerea la nivel național a organizării Paștelui Plajinilor în zilele de 7 și 8 iunie.

Totodată, și Ministerul Sănătății susține că rezultatele de după Paştele Blajinilor pot fi unele nefaste pentru cetățeni și întreg sistemul de sănătate.

Amintim că în acest an, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, Paștele Blajinilor a fost amânat pentru zilele de 7 şi 8 iunie.

Citeşte mai mult despre

comentarii: