Copiii nu trebuie să fie văzuți ca un paravan care dă bine la imagine și adună like-uri sau voturi. Copiii sunt purtători de drepturi și au demnitate umană. Iar adulții au obligația de a le respecta drepturile și a-i trata cu respect, afecțiune, grija și atenția de care ei au nevoie, susține Maia Bănărescu.

Ombudsmanul Copilului se adresează politicienilor, formatorilor de opinie să renunțe la experiențele de acest gen, iar publicului larg, părinților – să descurajeze aceste acțiuni, prin dezaprobarea lor și neadmiterea antrenării minorilor în atare evenimente.

În cazul în care utilizarea imaginii copiilor s-a produs fără de acceptul prealabil al părinților sau al copiilor, Maia Bănărescu încurajează părinții să sesizeze organele de resort și să solicite tragerea la răspundere administrativă a făptuitorilor.

Anticipând producerea unor incidente similare în campania pentru alegerea președintelui țării, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului le sugerează candidaților sau staff-urilor electorale ale acestora să-și modifice strategiile de comunicare, pentru a exclude acest gen de activități, care ar putea fi înlocuite, de exemplu, cu donații de calculatoare elevilor din familiile cu mulți copii sau social vulnerabile, fără a se face prea multă publicitate. Aceste gesturi vor fi cu mult mai mult apreciate în comunitate și vor avea un mai mare impact pentru imagine.

Reacția Ombudsmanului Copilului vine după distribuirea unei poze în care doi copii, alături de primarul unei localități și reprezentantul unui partid politic, apar într-o imagine de la inaugurarea unui veceu, ceea ce, în opinia Maia Bănărescu, depășește orice limite ale acceptabilului și reprezintă o mostră a lipsei de bun-simț.