image
Sursa foto: NewsMaker

Negocieri PD-PSRM: Un figurant în scandalul insulinei - la ASP, Buliga – la CNAM, se caută șef la Agenția Medicamentului

După o discuție de șase ore a liderilor democrați la Parlament, Pavel Filip, Dumitru Diacov și Eugeniu Nichiforciuc, și o întâlnire a liderilor PD cu un apropiat a lui Igor Dodon la un hotel din capitală, președintele democraților Pavel Filip, a dat asigurări că au fost niște „discuții în contradictoriu”, pe care chiar dacă nu a fost simplu, le-au soluționat până la urmă. „De aceea vom fi mai activi în activitatea parlamentară și în activitatea acestei coaliții de guvernare” a dat asigurări Filip, evitând însă să ofere detalii.

Între timp, se pare că apar și primele rezultate ale acestor negocieri. Oamenii PD-ului sunt reînscăunați în fruntea vechilor scheme. Ieri, 4 mai, a fost numit în funcția de director al Agenției Servicii Publice Vladislav Zara. Anterior instituția era condusă de fosta deputată socialistă, Tatiana Cunețchi.

Cunețchi a renunțat la funcția de deputat în decembrie 2019, fiind desemnată în funcția de director interimar al Agenției.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Agenției, Zara a fost desemnat director, iar Tatiana Cunețchi a fost numită prim-director adjunct.

Vladislav Zara a fost prezentat ieri echipei Agenției Servicii Publice de către Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi.

Amintim că anterior Zara a deținut funcția de director al Autogării Centru, iar în 2015 – PD l-a desemnat în funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

El a fost demis la începutul lunii iulie 2019 de către fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, în toiul scandalului achizițiilor de insulină Strim.

Nemerenco a menționat atunci că dorește să „pună capăt unor practici de ani de zile în care în Agenție lucrau oameni din diverse domenii care nu aveau de a face cu domeniul medicamentelor”. Zara a fost demis în urma perchezițiilor pe care ofițerii CNA le-au efectuat la Agenția Medicamentului în acea perioadă.

El a semnat un ordin în calitate de director al Agenției Medicamentului , prin care a aprobat la 29 octombrie 2018, includerea preparatului „Strim”, de proveniență dubioasă, care era mai ieftin, dar netestat suficient, în lista medicamentelor autorizate în R. Moldova . Ulterior mai mulți oameni care sufereau de această maladie au reclamat reacții adverse, iar Asociția Tinerilor cu Diabet au trimis o petiție instituțiilor din domeniul sănătății prin care au solicitat anularea rezultatelor licitației și „încetarea experimentelor făcute pe bolnavi”.

Surse demne de încredere ne-au mai informat că pe lângă numirea lui Vladislav Zara în fruntea Agenției Servicii Publice, democrații au negociat cu socialiștii, numirea democratei Valentina Buliga în funcția de director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Totodată democraților le-ar fi revenit fotoliul de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, iar pe moment sunt în căutarea unei candidaturi pentru această funcție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: