image
Sursa foto: odessa-life.od.ua

RM riscă să piardă DEFINITIV sanatoriul „Moldova” din Odesa; „Andronachi patronează tranzacția; Guvernul Chicu, în cârdășie”

Sanatoriul „Moldova” din Odesa urmează să fie scos la vânzare în cadrul unei licitații pe data de 5 martie, în ciuda eforturilor depuse de precedenta guvernare de a-l readuce în proprietatea statului.

Sanatoriul „Moldova”, aflat într-o zonă de elită de pe plaja Arcadia, Odesa, a fost proprietatea Republicii Moldova până în 2008, când Agenţia Proprietăţi Publice l-a vândut unei companii ucrainene, SDY-Invest Grup. În 2011 însă, Curtea Supremă de Justiţie a anulat contractul de vânzare-cumpărare a sanatoriului din cauza că firma ucraineană nu achitase prețul vânzării în termenii stabiliți. De atunci și până în prezent a urmat un ping-pong prin instanțele de judecată ale RM și ale Ucrainei, anul trecut procesul de înstrâinare a complexului sanatorial fiind pus pe pauză.

Zilele trecute însă, în presa ucraineană a apărut informația că sanatoriul va fi scos la licitație pe 5 martie.

Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, fost consilier al Maiei Sandu în perioada în care aceasta a fost prim-ministru, a venit cu mai multe informații despre ceea ce se întâmplă, de fapt, cu sanatoriul „Moldova”.

„Clădirile în sine nu reprezintă mare valoare, însă terenul sub sanatoriu costă peste 10 milioane de dolari. Guvernul Moldovei l-a vândut de facto pentru 1,8 milioane de dolari în 2008. Cei care și-au „cumpărat” sanatoriul, în cadrul unei înțelegeri frauduloase cu autoritățile RM, încercau să re-vândă sanatoriul altor companii. Dacă reușeau, proprietatea ar fi fost pierdută. Guvernul precedent a făcut tot posibilul pentru a opri înstrăinarea sanatoriului (adică re-vânzarea și de facto pierderea acestuia) și să-l readucă în proprietatea Moldovei. Problema a fost ridicată la cel mai înalt nivel - președintele Ucrainei, plus autoritățile regionale și orășănești. Procesul de înstrăinare (vânzare) a proprietății a fost oprit, autoritățile Ucrainei și-au manifestat disponibilitatea maximă să se implice în acest proces și să asigure examinarea problemei în fond, restabilind, dacă era cazul, dreptul Moldovei asupra acestei proprietăți prin instanțe de judecată ucrainene. Procesul era foarte promițător pentru Moldova”, afirmă Kulminski.

„Cineva din acest Guvern va primi un otkat gras”

Potrivit lui, fără acordul Republicii Moldova, această proprietate nu ar fi putut să fie scoasă la vânzare, așa cum s-a întâmplat. Vlad Kulminski afirmă că asta înseamnă că totul se întâmplă cu știrea Guvernului Chicu. Mai mult, cel care asigură patronajul tranzacției ar fi PD-istul Vladimir Andronachi.

„Faptul că sanatoriul totuși este scos la vânzare înseamnă că guvernul Chicu a abandonat această proprietate. La nivelul conducerii superioare, guvernul Chicu renunță la pretențiile Moldovei asupra acestei proprietăți care costă 10 milioane de euro și, acționând în cârdășie cu compania care și-a procurat sanatoriul în cadrul unei afaceri frauduloase cu Guvernul RM, permite revânzarea acestei proprietăți. De ce oare face acest lucru? Pentru că cineva din acest guvern va primi un „otkat” gras, a doua oară, dar statul Republica Moldova nu va mai primi niciun ban. Încă o dată, Moldova ca stat a primit doar 1,8 milioane de dolari pentru o proprietate care costă peste 10 milioane de dolari și guvernul Chicu deblochează vânzarea acestei proprietăți. După cum spun oamenii în cunoștință de cauză, tranzacția are loc sub patronajul domnului Andronachi, care nu face nimic altceva decât să ducă la capăt ceea ce a început în cadrul guvernului Filip. Domnilor Dodon, Chicu, Andronachi, plus un număr de angajați ai Cancelariei de Stat. Vă scrieți dosare penale împotriva fiecăruia dintre voi. Nu veți controla veșnic puterea”, a punctat Vlad Kulminski.

Ping-pongul cu sanatoriul „Moldova” prin instanțele din RM și Ucraina

În anul 2008, SDY-Invest Grup SRL a fost desemnat câştigător al concursului de privatizare a întreprinderii „Sanatoriul Moldova” din or. Odessa, Ucraina, la preţul de vânzare - 73 300 000,00 MDL, cu achitarea în rate a 50%, ceea ce constituie 36 650 000,00 MDL, până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, şi restul sumei în decurs de până la 2 ani de la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, în tranşe egale, trimestrial.

Pe 7 august 2008 a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare nr. 17 între Agenţia Proprietăţi Publice şi SDY-Invest Grup cu privire la vânzarea sanatoriului „Moldova”. În aceeaşi dată, SDY-Invest Grup a achitat suma de 36 650 000,00 MDL şi impozitul privat în mărime de 733 000,00 MDL.

La 17 noiembrie 2009, Procurorul General al Republicii Moldova a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Agenţiei Proprietăţii Publice, solicitând anularea pe motiv de ilegalitate a contractului de vânzare - cumpărare a sanatoriului „Moldova”, după ce cumpărătorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată, neachitând nicio tranşă din suma de 36 650 000,00 lei ce urma să fie achitată pe parcursul a 2 ani de la încheierea contractului.

Pe 26 octombrie 2011, prin decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, a fost admisă cererea Procurorului General şi dispusă rezoluţiunea contractului de vânzare - cumpărare a sanatoriului. Astfel, SDY-Invest Grup a fost obligată să restituie Republicii Moldova sanatoriul „Moldova", iar Guvernul Republicii Moldova să restituie SDY-Invest Grup suma de 36 850 000,00 lei.

Pe 21 iulie 2010, prin hotărârea instanţei judecătoreşti din regiunea Odesa, Ucraina, a fost recunoscut dreptul de proprietate a SDY-Invest Grup asupra sanatoriului „Moldova”.

Ulterior, sanatoriul „Moldova” a fost trecut în capitalul statutar al OOO „МАКСГРУП”.

Pe 20 martie 2019, Curtea de Apel din Ucraina a anulat însă hotărârea din 21 iulie 2010 a instanţei judecătoreşti din regiunea Odesa şi a emis o nouă hotărâre, prin care a respins cererea de chemare în judecată a SDY-Invest Grup împotriva ÎS „MEDISAN” din subordinea Cancelariei de stat a RM cu privire la recunoaşterea dreptului de proprietate.

Nefiind de acord cu decizia din 20 martie 2019 a Curţii de Apel din Ucraina, OOO „МАКСГРУП” a constetat-o cu recurs.

Totodată, Cancelaria de stat a RM a înaintat o acţiune separată împotriva OOO „МАКСГРУП” cu privire la recunoaşterea dreptului de proprietate şi restituirea sanatoriului „Moldova” în proprietatea Republici Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: