image
Sursa foto: jurnal.md

Nicio schimbare! Declarații după ședința cu protopopii: „Mitropolia Moldovei păstrează statutul ei actual”

Mitropolitul Vladimir a convocat astăzi o adunare cu toți protopopii, după ce a primit scrisoarea preoților de la Botanica, semnată de protopopul Pavel Borșevschi în care i se solicită să le fie ierarh în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Reprezentantul Mitropoliei Moldovei a anunțat după ședința de la Mitropolia Moldovei că instituția subordonată Patriarhului rus Kirill, își păstrează actualul statut.

„Dezmințim această poziție eronată promovată în instituțiile media. În cadrul ședinței a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual”, a anunțat reprezentantul Mitropoliei.

Clerul și poporul rămâne fidel bisericii ortodoxe din Moldova și înalt prea sfințitului Mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau altă structură” a mai spus reprezentantul Mitropoliei.

El a adăugat că această întrunire nu a fost convocată pentru a da răspuns scrisorii preotului Pavel Borșevschi și că ar fi fost vorba „de o întrunire ordinară a Consiliului Eparhial în formatul său extins”.

„A fost abordat și acest subiect și s-a adoptat decizia pe care am comunicat-o”, a mai spus preotul.

Întrebat care este reacția Mitropoliei Moldovei în cazul preoților care totuși vor decide să adere la Mitropolia Basarabiei, reprezentantul Mitropoliei Moldovei a menționat că poziția instituției rămâne neschimbată. „Parohiile și preoții care vor adera la Mitropolia Basarabiei vor fi sancționați canonic”.

Pe parcursul ultimei luni 5 preoți au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, iar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au trecut, potrivit sursei citate, „aproximativ 13 preoți”.

La întrebarea dacă preoții simt că enoriașii sunt nemulțumiți și critică războiul nedrept și criminal al Rusiei, susținut inclusiv de Patriarhul rus Kirill, reprezentantul Mitropoliei Moldovei a anunțat că începând cu 24 februarie 2022, preoții din cadrul Mitropoliei Moldovei „condamnă cu vehemență războiul fratricid din Ucraina”. „Noi ne rugăm pentru pace, ne rugăm pentru poporul ucrainean”, a mai spus el.

Amintim că protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir au fost convocați după ce mitropolitul a primit scrisoarea clericilor din sectorul Botanica a Chișinăului, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română.

Noutăţile partenerilor

comentarii: