image
Sursa foto: jurnal.md

Opinii: „Decizia șefului CA este una halucinant de ilegală și restrânge drepturile instituțiilor media, instaurând cenzura”

Consiliul Audiovizualului (CA) a emis astăzi o decizie cu titlu executoriu imediat pentru toți subiecții Codului serviciilor media audiovizuale în legătură cu expansiunea pandemică a noului Coronavirus, în care obligă instituțiile media să se ghideze sctrict după șase reguli. Una dintre acestea obligă ca pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, iar unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare.

Mai mulți formatori de opinii susțin că decizia semnată unilateral de către Dragoș Vicol, președintele CA, este abuzivă și trebuie contestată în instanța de judecată.

Juristul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, Ion Guzun, a declarat pentru jurnal.md că prin dispoziția semnată unilateral de către Dragoș Vicol se restrâng în primul rând drepturile și activitatea instituțiilor media, ceea ce excede cadrului legal.

În punctul 10 din dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 3 din 23 martie se menționează despre faptul că ședințele Consiliului Coordonator al Audiovizualului pot avea loc cu prezența a cel puțin patru membri cu derogare de la codul servciilor media audiovizuale. În cealaltă dispoziție nu se menționează orice altă restrângere sau referință la instituțiile media. Este important în același timp că în vigoare totuși rămân funcțiile și atribuțiile CCA-ului și a conducerii Consilului Coordonator al Audiovizualului unde nu se spune nimic despre careva atribuții suplimentare în situațiile de criză. De fapt, se instituie o cenzură în instituțiile media prin faptul că în fond acestea nu au dreptul să aibă opinii proprii atunci când vor elabora materialele media despre COVID-19. Apropo și președintele statului este exclus din această listă exhaustivă”, punctează Guzun.

La fel, juristul susține că documentul este unul ilegal, abuziv și până va reacționa Procuratura Generală, el trebuie să fie contestat în instanța de judecată. Prin acest document CA-ul intervine și restrânge foarte mult dreptul instituțiilor media și a persoanelor de avea acces la informații independente, afirmă juristul.

Acest document semnat unilateral de către Dragoș Vicol îl calific ca un document halucinant de ilegal, deoarece el restrânge atât drepturile instituțiilor media de a da publicului informații ce țin de COVID-19 și la fel ține de dreptul persoanelor de a se expune, de exemplu în cadrul unor dezbateri publice”, menționează Ion Guzun.

Iar activistul civic al comunității WatchDog.md Valeriu Pașa califică decizia CA-ului drept un abuz de serviciu.

Potrivit activistului, singura instituție abilitată să aprobe decizii cu caracter executoriu obligatoriu care au dreptul să devieze de la cadrul legal obișnuit este Comisia pentru situații excepționale. Valeriu Pașa mai susține că orice limitare a drepturilor și libertăților în perioada stării de urgență trebuie să fie proporțională și motivată.

„Dragoș Vicol în genere nu are dreptul să decidă nimic pe cont propriu, CA este organ colegial. Deoarece sunt în carantină, rog Procuratura Generală să trateze această postare drept denunț pentru abuz în serviciu. Lupta contra fake news este jobul CA, pe care nu îl face. Orice indicații privind politica editorială, cenzură, suprimare a dreptului la informare sunt inadmisibile”, punctează Valeriu Pașa.

Și jurnalistul Vitalie Călugăreanu a recționat la decizia CA, menționând pe pagina sa de facebook că CA-ul bagă cenzura acoperându-se cu COVID-19.

Se pare că în curând vom înțelege de ce a fost nevoie de demonstrația de forțe de ieri”, scrie Călugăreanu.

Vedeți aici decizia lui Dragoș Vicol:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: