image
Sursa foto: Captură video // youtube.com/@JurnalTV

Experți: „Neutralitatea a condamnat R. Moldova la subdezvoltare”; Lipsa securității lovește în climatul investițional

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, statutul de neutralitate a condamnat Republica Moldova la subdezvoltare. Din cauza acestuia, investițiile în țara noastră sunt de trei ori mai mici decât în Belarus ori Federația Rusă, spune expertul economic Veaceslav Ionița. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

În opinia experților, RM trebuie să tindă spre aderarea la NATO, pentru a se securiza și pentru a crește economic și nu doar.

„Continuă proiectul statalist, care este unul falimentar. RM este un stat care nu funcționează și care-i condamnă pe cetățenii săi la mizerie. Neutralitatea este un proiect antiunionist. Atâta timp cât este neutralitate, RM nu va putea niciodată să recurgă la formula miraculoasă, nici să adere la UE. Calea magistrală pentru a deveni membru UE este să nimerești mai întâi sub umbrela NATO, să-ți asiguri securitatea, inclusiv economică. Apoi, poți să devii și membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Proiectul neutralității în formula în care a existat după 1994 a condamnat RM la subdezvoltare și la dependență de fosta metropolă (n.r. Moscova). Am rămas o semicolonie”, a spus Anatol Țăranu.

Mai mult, statutul de neutralitate lovește dur în climatul investițional al Republicii Moldova, înregistrându-se o stagnare la acest capitol. Capacitatea statului moldovenesc de a atrage investiţii este foarte redus, întrucât riscurile sunt majore, din cauza lipsei de securitate, de orice tip.

„Nu este posibil să ai investiții în țară fără securizarea ei. Dacă noi credem că în RM vor veni investiții fără ca să asiguri securitatea țării, asta este o utopie. Astăzi, investițiile în RM, în special cele străine, sunt de 3 ori mai mici decât în Belarus, Rusia ori din orice țară din Europa. Nu putem deveni membru al UE fără să ne securizăm. Este ca un virus, ca o boală într-un corp străin în Uniunea Europeană, iar aceasta nu va accepta o „Transnistrie” în interiorul său”, a spus expertul economic Veaceslav Ioniță.

În acest context, deputatul PAS Radu Marian, prezent, de asemenea, în platoul emisiunii „Secretele Puterii”, a menționat că aderarea la NATO este un drum complicat pentru țara noastră, iar actuala guvernare luptă pentru o securitate energetică stabilă.

„Aderarea la NATO necesită schimbarea Constituției și un referendum la care să participe mai mult de jumătate din cei din liste. Reieșind din aceste realități, trebuie să construim o țară normală unde lumea să se dezvolte bine. Din prima zi de la guvernare, ne-am apucat să construim securitatea energetică - am început să facem rezerve de gaze naturale, pentru prima dată în istorie; o să începem să construim o centrală energetică nouă etc. Noi am moștenit un sistem energetic sovietic. De oriunde am cumpăra electricitate, ea trece prin Tiraspol. În situația de astăzi, trebuie să ne asigurăm că milioane de oameni din RM au electricitate, lumină și căldură la un preț cât mai accesibil. Noi o să reușim să trecem peste iarna asta. Cu siguranță o să avem situații mai bune în care o să avem securitate energetică și o să construim condiții în care o să aderăm la UE”, a spus deputatul PAS Radu Marian.

Ministrul de Externe al RM, Nicu Popescu, a participat recent la reuniunile miniștrilor Afacerilor Externe ai NATO și ai OSCE, de la București.

Este pentru prima dată când un ministru de Externe al Republicii Moldova a participat la o reuniune ministerială a NATO.

Popescu a declarat la București că neutralitatea RM, garantată prin Constituţie, nu implică „autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă" faţă de evenimentele internaţionale, inclusiv invazia rusă din Ucraina. El a adăugat că Moldova nu este „ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar", dar a precizat că este „datoria" guvernului „să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări".

Emisiunea ,,Secretele Puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: