image
Sursa foto: Jurnal.md

Platfroma DA solicită PG o finalitate în dosarul Laundromat și cere audierea raportului Comisiei de anchetă în Parlament

Platforma Demnitate și Adevăr a depus o sesizare la Procuratura Generală în care solicită ducerea la bun sfârșit a dosarului „Laundromat”.

Reprezentanții formațiunii solicită de la organele de anchetă să informeze societatea privind mersul anchetei. Totodată, ei solicită audierea raportului Comisiei parlamentare care a investigat acest caz în plenul Parlamentului.

Reprezentanții partidului amintesc că în luna martie, 2021, Procuratura R. Moldova a anunțat 5 priorități ale instituției pentru anul 2021, una dintre care era monitorizarea și controlul mai multor dosare de rezonanță printre care și dosarul privind spălările de bani Laundromat.

„Deoarece mersul anchetei penale în dosarul Laundromat s-a derulat, începând cu anul 2016, mai mult cu scopul de a scoate basma curată anumite persoane implicate în această fraudă ce a avut un impact considerabil pe plan național, a fost necesară constituirea unei comisii parlamentare de anchetă la finele anului 2020 în Parlamentul de legislatura a X-a, astfel încât să nu fie admisă tăcerea și în continuare a instituțiilor de resort pe acest subiect de rezonanță care a afectat imaginea R. Moldova pe plan internațional, cu consecințe considerabile asupra evenimentelor social-politice pe plan național” se spune într-un comunicat al formațiunii.

În urma activității Comisiei parlamentare de anchetă denumită generic Laundromat, a fost elaborat un Raport exhaustiv al evenimentelor din acei ani - 2010-2014, însă, Raportul nu a ajuns să fie audiat în Parlament nici până astăzi.

„După mai multe demersuri adresate public către noua guvernare, în special actualului președinte al comisiei parlamentare permanente Buget, economie și finanțe, dnul Dumitru Alaiba, constatăm că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, iar acest fapt nu poate fi admis. Schema Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul R. Moldova până în prezent. Menționăm că atât Dumitru Alaiba, cât și șeful statului au promis public că Raportul va fi audiat în cadrul Parlamentului”, se mai spune în comunicatul formațiunii.

Reieșind din această situație Platforma DA a solicitat PG o finalitate pe acest caz. Sesizarea cuprinde rezultatele și concluziile activității Comisiei cu atașarea Raportului elaborat.

Totodată formațiunea informează suplimentar Procuratura Generală că în luna iunie, 2021, în cadrul unei ședințe ferite de opinia publică, organizată de către 4 membri ai comisiei din cadrul fracțiunilor parlamentare PSRM/Șor/Pro-Moldova, la insistențele numitului Veaceslav Platon ce are un statut de inculpat în cadrul anchetei penale din Federația Rusă, acesta a fost audiat în cadrul Comisiei, iar materialul video a fost atașat la sesizare. Sub acest aspect, Procuratura Republicii Moldova, în cadrul urmăririi penale demarate în anii 2014, a formulat mai multe cereri de asistență juridică internațională, 12 dintre care au fost adresate autorităților competente din Federația Rusă. Procuratura Anticorupție a comunicat că în perioada anilor 2019-2020, instituția a recepționat 5 cereri de asistență juridică din partea autorităților competente din Federația Rusă, având ca obiect îndeplinirea mai multor acțiuni procesuale cu element de extraneitate pe teritoriul R. Moldova. Procuratura, printr-un răspuns oferit Comisiei, a informat membrii acesteia că a adus la cunoștință numitului Veaceslav Platon a actului de învinuire pentru comiterea infracțiunilor prevăzute în cauza penală invocată, iar  cererea în cauză nu a putut fi executată, deoarece V. Platon a refuzat de a participa la acțiunea procesuală descrisă.

„Societatea în continuare nu cunoaște dacă în privința lui Veaceslav Platon, pe teritoriul R. Moldova, sunt întreprinse careva măsuri în cadrul acestui dosar.  În condițiile când factorii decidenți dar și organele de anchetă au luat apă în gură vom depune o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în R. Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, dar care și până în prezent crează repercusiuni, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen. Menținem speranța că instituția reprezentativă - Parlamentul R. Moldova este cointeresată în contracararea fenomenelor de spălări de bani pe teritoriul nostru, amplificând mai multe acțiuni în acest sens și nu va obstrucționa procesele demarate în cadrul legislaturii precedente”, a mai menționat Platformei DA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: