image
Sursa foto: taiwannews.com

Liderii UE, după acceptarea Moldovei și Ucrainei drept candidați la UE: Nu există semnal mai bun de speranță pentru cetățeni

Liderii Uniunii Europene au susținut o conferință de presă, după ședința Consiliului European. Aceștia au declarat că „nu poate să existe un semnal mai bun de speranță pentru cetățenii acestor trei țări în momente atât de grele”.

„Este un moment istoric acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova și Ucraina. Este un mesaj puternic de unitate și determinare pe care îl dăm astăzi. Am avut oportunitatea să luăm legătura cu președintele Zelenski cu câteva minute înainte de această conferință și urmează să ne întâlnim ulterior cu Maia Sandu”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a menționat că astăzi este un moment definitoriu și o zi foarte bună pentru Europa.

„E un moment definitoriu și o zi foarte bună pentru Europa. Îi felicit din toată inima pe președinții Zelenski, Sandu, Zurabișvili, toate aceste trei țări sunt parte din familia europeană. Nu poate să existe un semnal mai bun de speranță pentru cetățenii acestor trei țări în momente atât de grele. Sunt sigură că Moldova, Ucraina și Georgia se vor mișca pe cât de repede e posibil pentru a implementa pașii necesari în continuare. Și nu pentru că este o condiție, dar pentru că aceste reforme sunt bune pentru cetățeni. Sunt convinsă că decizia de astăzi ne face pe toți mai puternici. Pe Ucraina, Moldova și Georgia - în fața agresiunii ruse. Și face UE mai puternică, pentru că arată întregii lumi că UE este puternică și unită în fața pericolelor externe”, a afirmat Ursula von der Leyen.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron, a estimat că statutul de candidat acordat Ucrainei şi R. Moldova este un „semnal foarte puternic faţă de Rusia".

Emmanuel Macron, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat „un gest politic" al „unei Europe puternice şi unite" în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

„Am făcut paşi uriaşi.(...) Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea lor teritorială, le datorăm şi Republicii Moldova, având în vedere situaţia sa politică, destabilizările prin care trece şi generozitatea de care a ştiut să dea dovadă.(...) Procesul care începe va fi unul exigent", a spus preşedintele francez.

Conferința poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: