image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

FOTOREPORTAJ de la Palanca: Fuga refugiaților ucraineni din calea războiului, a doua zi

Astăzi, la Vama Palanca situația e diferită față de ieri. Refugiații care vor să meargă spre Chișinău sunt preluați de autocare chiar de pe teritoriul vămii, unde presa nu are acces.

Cu toate acestea, mai există lacune pe care organizatorii ar trebui să le ia în calcul, observă fotoreporterul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu, care se află la Vama Palanca.

Bunăoară, două femei și trei copii au ieșit de pe teritoriul vămii cu o mașină personală și nu știau unde să meargă în continuare, fiind direcționați de poliția de frontieră să comunice cu voluntarii de dincoace de poarta vămii. Voluntarii au nevoie de un centru de coordonare comun, unde să facă schimb de informații despre transport și cazare pentru refugiați.

De asemenea, un angajat de la ANTA verifică transportul care duce refugiați, autobuze, taxiuri, voluntari, ca să nu abuzeze de situația refugiaților și să-i stoarcă de bani. „Dacă e voluntar, atunci să-i ducă gratis", zice el.

Andrei este un voluntar care a venit de la Chișinău să ajute cu transport refugiații. Bucuros că a găsit pe cui să ofere ajutor - o femeie cu un copil și o pereche - se îndreaptă spre mașină.

refugiațirefugiați
refugiațirefugiați

Momentan, la porțile vămii Palanca așteaptă mai mulți voluntari, inclusiv taximetriști, gata să-i transporte gratis spre destinație. Un pastor de la biserica din Palanca, poate să le ofere prânzuri și cazare unor familii.

refugiațirefugiați
refugiațirefugiați
refugiațirefugiați
refugiațirefugiați

Oamenii au adus ajutoare și le-au lăsat jos, lângă buticul poliției de frontieră. Precizăm, în context, că Primăria municipiului Chișinău a deschis punctul de colectare a donațiilor pentru refugiații.

Zilnic, începând cu ora 09:00 până la 16:00, voluntarii vor recepționa la MoldExpo produse alimentare, pături și haine groase. Nu aduceți produse alimentare care necesită preparare sau pregătire termică sau cu termen de valabilitate redus.

La centrul Moldexpo vor fi depozitate toate produsele, după care vor fi repartizate de voluntari în diferite locații unde se află refugiații. (Persoana de contact, Petru Grecu: 0602 35 235)

refugiațirefugiați

refugiațirefugiați
refugiațirefugiați
refugiațirefugiați

Noutăţile partenerilor

comentarii: