image
Sursa foto: jurnal.md

Expert: „Dodon trebuia să stea în alt tip de izolator, nu pe divan acasă și să facă declarații cu îndemnuri la război civil”

Măsura de pedeapsă în privința fostului președinte Igor Dodon trebuia modificată. Acesta trebuie să stea în alt tip de izolare, nu pe divan acasă și să acorde interviuri în care îndeamnă populația la război civil. Opinia aparține fostului deputat, jurnalistului Valeriu Saharneanu, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

La finele săptămânii trecute Igor Dodon a oferit un interviu din arest la domiciliu pentru postul rus de televiziune „Rossia 24” în care a declarat că „România vrea să înghită Republica Moldova, fapt ce duce la un război civil”. Dodon a mai declarat că președintele unei țări „neutre” „nu trebuie să pregătească țara de război” și că dacă Maia Sandu ar chema oamenii să lupte, „nimeni din moldoveni nu vor lua armele să lupte împotriva Rusiei în interesele Maiei Sandu sau ale Occidentului”. Tot din arest la domiciliu Dodon a îndemnat forțele de stânga să se consolideze împotriva actualei guvernări.

Fostul deputat Valeriu Munteanu, consideră că ideea a fost coaptă în laboratoarele de la Moscova. „Cel mai temut cuvânt acum e „război” și toate uneltele Moscovei, toți fugarii se ascund în spatele acestei sperietori. Sper ca instituțiile statului să-și facă bine treaba” a spus Munteanu, precizând că este „ilar” ca un personaj aflat în arest la domiciliu, acuzat de trădare de patrie, pe când avem un război și o mare tragedie la hotar, să ofere interviuri în care să se expună pe astfel de subiecte.

„Nu am văzut să se revolte Procuratura Generală sau procurorii anticorupție care instrumentează acest caz. N-am văzut să spună că au solicitat să nu poată oferi interviuri. Dodon are un confort total de a face politică chiar dacă este în arest la domiciliu. Totodată, pe cazul Șor nu vedem o dinamică pozitivă în ultimele 12 luni, iată de ce Marina Tauber vine, pleacă, primește indicații, amenință cu diverse scenarii”, a mai spus Valeriu Muntean.

Jurnalistul Valeriu Saharneanu amintește cât de mult a mizat Rusia în primele zile de război, când se aștepta chiar la o paradă la Kiev, pe agenții Moscovei, coloana a cincea din Ucraina, dar aceasta nu a funcționat. „Așa se mizează și pe coloana a cincea din RM care există încă din 1991. Pe timpul lui Dodon, în 2019 - 2020 ea a devenit mai puternică. Dar a pierdut alegerile și Moscova și-a pierdut parțial investițiile. Acum Dodon trebuie să dea socoteală și nu are cu ce se apăra decât cu „război civil” invocat de acesta în repetate rânduri”, afirmă Valeriu Saharneanu.

Fostul deputat a regretat că în actualele circumstanțe instituțiile statului nu-și fac bine treaba.

„Păcat că justițua noastră se află încă sub controlul acelui sistem ticăloșit pe care l-a creat Voronin, Plahotniuc și Dodon și nu-i schimbă regimul de arest la domiciliu, și nu-l duce la Penitenciarul 13 imediat ce a făcut astfel de declarații. Dodon acum trebuia să stea în alt tip de izolator, nu pe divan acasă și să facă declarații cu îndemnuri la război civil”, a mai spus Valeriu Saharneanu.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: