image
Sursa foto: Profimedia

Angela Merkel, ovaționată la ultimul summit la care participă; Reuniunile „fără Angela sunt ca Parisul fără Turnul Eiffel”

Liderii europeni au ovaționat-o în picioare pe Angela Merkel, vineri, cu prilejul ultimului summit european la care participă cancelarul german, după 16 ani la putere, transmite Digi24.

„Sper că nu vă veţi supăra pentru această ceremonie prilejuită de ultimul dvs summit”, i-a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European, potrivit unor surse europene citate de AFP, scrie Agerpres. Reuniunile Celor 27 „fără Angela sunt ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”, a mai adăugat Charles Michel, potrivit sursei citate.

„Plecarea dvs de pe scena europeană ne atinge din punct de vedere politic, dar ne umple şi de emoţie. Sunteţi un monument”, a mai spus Charles Michel, salutând „înţelepciunea” cancelarului, care le va lipsi europenilor „în special în perioadele delicate”.

Şefii de stat şi de guvern au elogiat anterior spiritul de compromis al responsabilei germane pe picior de plecare, precum austriacul Alexander Schallenberg, care a numit-o „artizană a păcii în sânul UE”, sau luxemburghezul Xavier Bettel, pentru care ea este „o maşină a compromisului”.

La acest ultim summit, în care Polonia a fost aspru criticată pentru încălcările statului de drept, politiciana germană şi-a lăsat din nou amprenta, pledând pentru dialog cu Varşovia.

Responsabilii europeni i-au oferit cancelarului un cadou reprezentând clădirea în care se desfăşoară summiturile europene.

În cadrul intervenţiei sale, Charles Michel i-a adus un omagiu şi suedezului Stefan Lofven, care va părăsi în noiembrie postul de prim-ministru, pe care îl ocupă din 2014.

„Aţi marcat reuniunile noastre prin prezenţa dvs puternică şi liniştitoare”, i-a spus Michel politicianului suedez, salutând angajamentul său pentru „progresul social”, potrivit aceleiaşi surse.

comentarii: