La sfârşitul lunii iulie, Mihai Volontir a fost internat la Spitalul Clinic Municipal din Bălţi pentru asistenţă periodică, iar fiica actorului a spus că acesta nu a suferit atac de cord. Atunci, medicii au spus că starea sa este gravă, dar stabilă. Ulterior, Mihai Volontir a fost transferat la Spitalul Clinic Republican din capitală.

Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934, la Glinjeni, Rezina. De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învăţător la şcoala din satul Păpăuţi. A făcut studii la Şcoala pedagogică din Orhei, iar după absolvire a fost numit în funcţia de director al căminului cultural din satul Lipceni.

În 1957 este actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandridi” din Bălţi, unde debutează în spectacolul „Chiriţa la Iaşi” în rolul surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în 1967 în filmul „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obţinut Premiul Naţional al RSSM în 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) şi Dimitrie Cantemir din filmul omonim.

Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în anii 1990-1994. Actorul este unul dintre cei 278 de delegaţi ai primului parlament al fostei RSS Moldovenească care au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 1991.