Inculpatul a fost angajat în calitate de agent sub acoperire, la cererea Ministerului de Interne, în vederea descoperirii unor infracţiuni comise pe teritoriul Republicii Moldova. Deşi în contractul pe care l-a semnat era stipulat clar că i se interzice implicarea sa în activităţi care contravin legii, suspectul a ignorat acest fapt.

„Atunci când a fost reţinut, Mocan a povestit în detalii cum şi-a construit relaţiile cu mai mulţi angajaţi ai MAI şi SIS, însă n-a divulgat persoanele care erau implicate în circuitul de droguri”, susţine Ivan Diacov.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne neagă vehement că ar fi ştiut că în Bucovăţ ar exista şapte sere cu cânepă.

Anunţul că agentul sub acoperire este dat în căutare a fost făcut de către Procuratura Municipală şi Ministerul Afacerilor Interne în momentul când traficantul încerca să muşamalizeze activitatea sa criminală şi să se ascundă împreună cu familia.

Şeful Procuraturii Municipale a dezvăluit, în cadrului unui briefing de presă, că pe 30 decembrie angajatul SIS-ului şi cumătrul învinuitului, Dorin Gorea, l-a rugat să nu insiste asupra prelungirii mandatului de arestare al lui Mocan şi să-i permită să sărbătorească Revelionul alături de familie. Totul s-a întâmplat în timp ce Gorea se afla în concediu.

Deşi Ivan Diacov nu a ţinut cont de solicitarea şefului SIS, la scurt timp, judecătorul de instrucţie Sergiu Bularu de la Judecătoria Centru a emis o ordonanţă, în urma căreia Mocan este eliberat din închisoare.

„Judecătorul a dat asigurări că Mocan nu se va eschiva de la urmărirea penală. Eu am probe că s-a eschivat, împreună cu familia. A fugit de la locul de trai, a închiriat un apartament de care nu ştia nimeni, în municipiul Chişinău şi trăia acolo bine-mersi. S-a decis că rămâne în arest la domiciliu. A doua zi grupa operativă s-a deplasat la domiciliu şi Mocan nu era. Iată un motiv de a i se lua măsura de luare de sub arest la domiciliu”, a mai spus procurorul Diacov.

Mai mult, în ordonanţa judecătorului Bularu este scris că Mocan ar avea loc permanent de trai, nu are antecedente penale, fără a se lua în calcul că a stat după gratii mai bine de 10 ani şi că nu a fost niciodată angajat în câmpul muncii, deşi procurorii au stabilit că ar conduce o asociaţie care ar avea scopul de a reintegra foştii deţinuţi în societate. La fel, în ordonanţă se spune că învinuitul se obligă să se prezinte la orice chemare a organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată, deşi nu este clar în faţa cui face aceste promisiuni. Mai mult, instanţa a conchis că învinuitul nu se va eschiva de la urmărire penală, iar riscul influenţării martorilor nu s-a dovedit şi nu este probat.

Totodată, suspectul le-a declarat procurorilor că toate discuţiile cu complicii săi, inclusiv cu aşa-numiţii şefi de la SIS erau înregistrate. „Nu reprezentanţii organelor de drept îl foloseau prin şantaj, ci el îi folosea”, constată Diacov.

Conform declaraţiilor lui Ivan Diacov, Procuratura Municipală a atacat decizia judecătorului Sergiu Bularu la Curtea de Apel şi insistă ca Mocan să-şi ispăşească pedeapsa conform legii.

Potrivit procurorilor, Mocan a fugit de acasă de la 14 ani, fiind atras în mediul criminal. La 16 ani a fost arestat pentru furt, iar la 27 de ani a fost eliberat. În ziua când a ieşit la libertate, a fost aşteptat la poarta penitenciarului de vărul său, "hoţul în lege" urmărit de Interpol, Ion Guşan, alias Patron, care în acest moment îşi ispăşeşte pedeapsa în România.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.