Declaraţia Maiei Sandu a fost făcută cu referire la evenimentele anterioare în jurul înaintării sale la funcţia de premier. Fostul candidat la fotoliul de prim-ministru spune că atunci când a înaintat condiţia ca şefii de la Procuratura Generală şi Banca Naţională să fie demişi şi înlocuiţi cu tehnocraţi neimplicaţi politic era pregătită că aceasta va fi respinsă.

„Eu cred că cei care m-au propus şi-au dorit ca eu să ajung prim-ministru. Din ce motive, e altă întrebare. În acelaşi timp, eu nu mi-am făcut iluzii că toată echipa va fi bucuroasă să audă care sunt condiţiile mele şi am ştiut că probabilitatea ca aceste lucruri să se întâmple e mică. Dar mi-am zis că oricum merită efortul, pentru că dacă reuşeam să aducem doi oameni competenţi, tehnocraţi, neimplicaţi politic şi, respectiv, neimplicaţi în toate aceste delapidări şi scandaluri, merita să încerc. Eu cred că am anumite capacităţi potrivite pentru spargerea unui sistem şi am încercat să le folosesc. Nu am reuşit de data aceasta, poate reuşesc altă dată. Eu cred că noi toţi împreună putem să reuşim, pentru că nu există altă soluţie pentru a consolida acest stat. Ca să consolidăm statul, trebuie să spargem acest sistem mafioto-oligarhic şi să aducem oameni integri în funcţiile-cheie, în special în instituţiile care trebuie să prevină asemenea jocuri în viitor”, a declarat Maia Sandu, într-un interviu la Radio Chişinău.

Chiar dacă a plecat oficial din sistem, fostul membru al cabinetului de miniştri asigură că nu intenţionează să renunţe la reformele începute.

Bineînţeles că mă văd în continuare în Republica Moldova. Nu renunţ la această ţară, chiar dacă trece printr-o perioadă mai dificilă. Şi nu e în drept nimeni să-mi ceară să plec din această ţară. N-o să renunţ la lucrurile pe care le-am iniţiat în educaţie şi n-o să plec din sistem, chiar dacă oficial am plecat. O să încerc să contribui într-o formă sau alta, nu ştiu exact sub ce formă, dar o să fiu aproape de educaţie. Cât ţine de viaţa politică, nu ştiu. Haideţi să vedem cât de bine va reuşi acest Guvern să facă faţă situaţiei, să vedem dacă partidele politice vor învăţa lecţia de data aceasta, ceea ce e mai greu de crezut, pentru că au fost mai multe lecţii pe parcursul acestor ani. Nu vreau să exclud posibilitatea revenirii în politică la un moment dat. Deci, nu zic nici da, nici ba.”, a vorbit Maia Sandu despre planurile sale.

Cât despre perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova, ex-ministrul Educaţiei crede că acestea depind de ce se va face pe intern, dar şi în ce măsură se va reuşi menţinerea sprijinul Uniunii Europene. „Ei ne-au fost aproape în aceşti ultimi aproape 6 ani şi soarta noastră de mai departe depinde de faptul dacă reuşim să îi convingem că suntem un partener serios sau nu. Clasa politică nu s-a prezentat neapărat ca un partener serios, dar aceasta nu înseamnă că UE se uită doar la clasa politică. UE ştie că aici sunt şi cetăţeni, pe lângă politicieni, şi trebuie să contăm pe acest lucru”, afirmă ex-ministrul.

„În afară de faptul că trebuie să punem presiune pe clasa politică şi să îi cerem socoteală pentru acţiunile sau inacţiunile ei, trebuie şi noi să ne schimbăm comportamentul. Pentru că, dacă mergeţi într-o ţară europeană, o să vedeţi că cetăţenii de acolo se comportă puţin diferit. Trebuie să facem fiecare ordine în curtea noastră. Bineînţeles că trebuie să cerem ordine şi în curtea Guvernului, dar problemele mari pornesc de la problemele mici. Aşa cum există corupţie la nivelul organelor centrale, aşa există corupţie şi la nivelul celor locale. Fiecare în comunitatea lui trebuie să devină mai responsabil, mai activ din punct de vedere civic, să începem schimbarea de la noi din curte, încet-încet vom reuşi să facem ordine în toată ţara”, a continuat Maia Sandu.

Fostul ministru al Educaţiei a vorbit şi despre jaful secolului. În opinia Maiei Sandu, este greu să spui ceva de bine despre 24 de ani de independenţă, în situaţia în care avem o fraudă de o asemenea amploare. 

„Acest furt este un exemplu că instituţiile din acest stat nu funcţionează şi că asemenea comportament ne aduce în pragul falimentului statului. Acest miliard reprezintă 16 % din PIB, deci este o sumă enormă pentru o ţară mică precum RM. Pentru mine a fost o mare surpriză după alegeri să aflu cât de mare este gaura şi trebuie să spunem că acest lucru s-a întâmplat nu de ieri şi nu de azi. Responsabili de această situaţie se fac foarte mulţi oameni şi sper că vor fi sancţionaţi într-o formă sau alta. Cât de repede se va întâmpla acest lucru, e greu de spus, pentru că nu vedem suficientă viteză şi dorinţă din partea celor care sunt responsabili de identificarea şi sancţionarea celor implicaţi în această fraudă. Prea multe instituţii au fost implicate sau nu au avut o reacţie pe potrivă. Deci, nu e vorba că doar o instituţie a eşuat, vorbim despre foarte multe instituţii importante care au eşuat în acest proces şi nu au prevenit această fraudă. Concluzia este foarte tristă şi ne întrebăm ce va urma şi în ce măsură situaţia este reparabilă”, spune Maia Sandu.

Referindu-se la situaţia actuală la Ministerul Educaţiei, Maia Sandu a criticat activitatea noului ministru, care nu a stat să discute cu echipa. „E normal să am o asemenea reacţie. Am tot vorbit despre cât de importantă este echipa de la Educaţie şi că nu un singur om a pornit aceste reforme. Construcţia echipei este cel mai dificil moment. Durează ani de zile. Un ministru nu are ani de zile la dispoziţie, vedeţi că „viaţa” unui ministru este relativ scurtă. Atunci când moşteneşti o echipă bună, ceea ce trebuie să faci este să îi oferi ocazia să îţi vorbească. Da, s-ar putea să nu fii de acord cu anumite lucruri, nimeni nu spune că trebuie să preiei 100% din ceea ce a făcut predecesorul tău, dar în situaţia în care există un anumit sprijin în societate pentru reformele care au demarat în educaţie, atunci merită să-ţi iei un răgaz de câteva săptămâni, 2-3 luni, să înţelegi mai bine ce se întâmplă, după care să vii cu nişte decizii”, susţine fostul ministru.

„Atunci când am venit (la Ministerul Educaţiei), am găsit un sistem disfuncţional. Chiar dacă eu credeam că am suficiente cunoştinţe despre administrarea sistemelor în Republica Moldova, am fost surprinsă să aflu că sistemul educaţional era într-o stare atât de proastă. Mi-a luat ceva timp ca să înţeleg acest lucru. Eu chiar nu am fost prezentă în spaţiul public pentru aproape primele 6 luni. De acest timp am avut nevoie ca să învăţ sistemul şi să-mi construiesc echipa, după care să pot să vin cu nişte soluţii. Nu vreau să insist că am schimbat dramatic sistemul. Ceea ce am reuşit să facem este să atragem atenţia asupra problemelor din sistem, să scoatem şi sistemul, dar şi societatea din această zonă de confort”, a mai declarat Maia Sandu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.