Finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, acuzat că ar dirija acţiunile Centrului Anticorupţie, afirmă că cererea premierului Streleţ este abuzivă, în situaţia în care vine după reţinerea şefului PLDM, Vladimir Filat.

„Demisia directorului CNA este un subiect care ţine de interpretări, pentru că legislaţia este ciopârţită. Pe de o parte, permite preşedintelui să-l demită la cererea premierului, pe de altă parte există şi interpretarea că Parlamentul îl numeşte şi tot Parlamentul poate să-l demită. Din punct de vedere strict politic, consider abuzivă această solicitare. CNA se află acum în proces de instrumentare a mai multor dosare importante de corupţie şi orice solicitare de demisie poate fi calificată drept presiune sau intimidare. În opinia mea, preşedintele nu trebuie să dea curs acestei solicitări, să fie examinată cu atenţie, ca să nu fie presiune pe justiţie, pe procurorii care investighează dosarul furtul secolului”, a declarat Candu, în urmă cu puţin timp, după şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului.

Premierul Valeriu Streleţ a expediat acum o săptămână şefului statului un demers prin care îi cere lui Nicolae Timofti să iniţieze procedura de eliberare din funcţie a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. Demersul a fost înaintat la o zi după reţinerea liderului PLDM, Vladimir Filat, de către CNA, iar Streleţ a ţinut să precizeze că nu este vorba despre o răzbunare, ci doar despre randamentul redus al instituţiei, plus revendicarea protestatarilor.

„În capul listei de motive este indicele percepţiei corupţiei pe interior şi studiile experţilor străini care arată că nivelul corupţiei este în continuă creştere. Am suficiente motive şi probe care denotă că CNA a abordat o strategie selectivă de combatere a corupţiei, soldată cu un randament redus al instituţii”, a declarat premierul, potrivit căruia strategia selectivă este aplicată şi în cazul legat de frauda de la Banca de Economii.