Deocamdată, guvernarea eşuează în lupta anticorupţie, iar cetăţenii ar trebui să pună mai multă presiune pe putere pentru a îmbunătăţi lucrurile în republică, a subliniat James Pettit. 

„Cum dintr-un sistem bancar poate să dispară peste un miliard de dolari şi nimeni să nu observe. Toţi suntem dezamăgiţi de situaţia în care a ajuns Moldova. Economia Moldovei nu s-a îmbunătăţit de când a părăsit Uniunea Sovietică. Criza bancară din Moldova a şocat naţiunea şi întreaga lume. Trebuie să fie o investigaţie independentă referitoare la banii dispăruţi, iar responsabilii pentru această criză să fie deferiţi justiţiei. Vreau să vă spun că nu mă miră ritmul lent al investigaţiei, dar cred că trebuie să fie mai rapid şi să fie recuperaţi banii. Cred că dacă veţi reuşi să recuperaţi 50 la sută din banii furaţi de la cetăţenii moldoveni, va fi o performanţă minunată. Voi, cetăţenii Moldovei, trebuie să vegheaţi ca Guvernul să fie responsabil. Una dintre căi este cea pe care o vedeţi deja, calea protestelor”, a menţionat a James Pettit. 

Este în puterea cetăţenilor să schimbe lucrurile în Moldova, a punctat oficialul american.

„Ca să promoveze o societate în care cetăţenii au putere şi sunt informaţi, Moldova trebuie să depună eforturi ca să încurajeze participarea cetăţenilor în chestiuni politice şi să fie clar că vocea fiecăruia poate fi auzită. Trebuie să schimbaţi viitorul ţării şi să vă asumaţi responsabilitatea pentru situaţia existentă”, a adăugat oficialul.