image
Sursa foto: Jurnal.md/facebook.com

Istoricii au organizat o acțiune de protest, nemulțumiți de politicile Guvernului; Ei au creat un comitet de grevă

Organizația Sindicală a Institutului de Istorie a organizat azi o acțiune de protest față de politicile Guvernului în domeniul cercetării, nemulțumiți de faptul că mai bine de jumătate din angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei vor ajunge șomeri, în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat pentru anii 2020-2023.

Istoricul Ion Negrei ne-a informat că reprezentanții Institutului de Istorie au organizat azi o ședință la care au constituit un comitet de grevă. „Ne confruntăm cu o situație alarmantă. În rezultatul concursului de proiecte, mai bine de jumătate din angajații Institutului: cercetători, istorici de certă valoare, rămân înafara programului de finanțare. E vorba de angajații din domeniul de cercetare a istoriei contemporane și a filosofiei, domenii unice, cu specialiști de valoare. Ne-am solidarizat, am creat azi un comitet de grevă și vom încerca să discutăm cu autoritățile” a spus istoricul.

Ion Negrei a mai precizat că știința istorică este lovită într-un moment în care RM are nevoie stringentă de profesioniști din acest domeniu. „Cercetarea istorică consolidează societatea, contribuie la fortificarea identității naționale, un lucru atât de necesar azi. Din păcate autoritățile nu înțeleg acest lucru ori au interesul să mențină această situație. Facem apel către toate colectivele de cercetare ale AȘM ca să ne consolidăm într-un singur comitet coordonator și să ne revendicăm drepturile. Prin protestul de azi, am ieșit să informăm societatea cum se procedează cu oamenii de știință”, a mai precizat istoricul.

Amintim că Proiectul Institutului de Istorie prevedea elaborarea a cinci manuale.

Secția de Istorie medievală și de Istorie modernă a Institutului trebuia să elaboreze două volume de Istoria Moldovei din antichitate până în 1917, iar secția de Istorie Contemporană trebuia să elaboreze trei volume de istorie care să cuprindă perioada din 2017 până în zilele noastre. Apreciat înalt de experții din România, proiectul propus de Secția de Istorie Contemporană nu a plăcut evaluatorului din RM, selectat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare. Ca rezultat, proiectul a picat, iar cercetătorii sunt aruncați în stradă.

Angajații Institutului consideră că are un loc un proces de lichidare pe etape a instituției și că actuala guvernare întreprinde o tentativă de a controla politic procesul cunoașterii istorice.

Istoricul și profesorul universitar Ion Șișcanu ne-a relatat anterior că problema cercetătorilor de la Institutul de Istorie se încadrează în una mai largă și anume în cea de război hibrid la care este supusă actualmente RM.

„Actualei guvernări a RM nu-i place istoria contemporană a românilor de la est de Prut. De ce? Pentru că istoricii care se ocupă de istoria contemporană spun adevărul”, a menționat Șișcanu.

„Istoricii spun adevărul despre anul 1940, spun adevărul despre operațiunea Iași-Chișinău, spun adevărul despre războiul de pe Nistru, care a fost numit de unii politicieni „război civil”, o noțiune absolut greșită. Noi abordăm aceste probleme din punctul de vedere al adevărului istoric care nu corespunde cu concepția oficială promovată de conducere, de către premier, de o bună parte din Parlament. Și atunci au decis să rezolve problema”, a declarat istoricul.

Inițial Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a fost concepută pentru a organiza concursuri ale proiectelor.

Ulterior, când au venit socialiștii la putere, au modificat regulamentul și au organizat de fapt un concurs al statelor de funcție. Dacă proiectul nu este admis, se taie funcțiile și în felul acesta oamenii din instituțiile de cercetare sunt dați afară de la locul de muncă.

Nu este prima tentativă de a exclude istoria contemporană din procesul de cercetare. S-a mai întâmplat pe timpul guvernării comuniste. Încă atunci Victor Stepaniuc elaborase o așa-numită concepție de „politică națională a statului moldovenesc” care spunea foarte clar că „persoanele care nu acceptă politica națională oficială promovată de Partidul Comuniștilor să fie marginalizate”. Istoricii consideră că ce nu au reușit atunci comuniștii, vor să reușească acum socialiștii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: