image
Sursa foto: jurnal.md

Sergiu Gaibu: „RM direcționează pe piața europeană circa 70% din exporturi, iar importurile constituie circa 50%” // VIDEO

Uniunea Europeană continuă să fie principalul partener comercial al Republicii Moldova. La momentul actual către piața europeană sunt direcționate aproximativ 70% din exporturile moldovenești, iar importurile constituie circa 50%. Una din componentele rezoluției votată astăzi în Parlamentul European se referă la solicitarea de integrare a RM în piața unică a Uniunii Europene, iar autoritățile urmează să depună toate eforturile pentru a majora aceste cifre, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

Sergiu Gaibu a specificat că Republica Moldova poate beneficia de acest avantaj până la aderarea propriu zisă la UE.

„Aceasta înseamnă în continuare liberalizarea pieței, a relațiilor comerciale între statele membre europene și Republica Moldova. Va fi și mai simplu de făcut comerț cu Uniunea Europeană. Noi de fapt, deja avem circa 70% de exporturi către UE, de asemenea avem și importuri în proporții semnificative, de circa 50%. Deci, deja avem un grad de integrare suficient de înalt pe piața UE”, a spus ministrul.

Întrebat dacă avem ce exporta „mai mult” de acum înainte în Uniunea Europeană, Sergiu Gaibu a declarat că la acest capitol autoritățile urmează să depună toate eforturile pentru a îmbunătăți situația.

„Din păcate, pe anumite segmente s-au făcut anumite progrese dar ele sunt mult prea puține pentru acești 30 de ani. La acest capitol trebuie de lucrat foarte mult. Eforturile noastre acum sunt concentrate pentru a stinge focul crizelor care au cuprins nu doar RM, ci toată lumea. Dar, evident, continuăm să lucrăm și în acest scop, în special și la programe de susținere a Întreprinderilor Mici și Mijlocii”, a spus ministrul.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: