image
Sursa foto: Jurnal.md

Bugetul de stat pentru 2024, votat în lectura I; „Guvernul a decis să aloce mai mulți bani pentru viitorul copiilor” // DOC

Deputații au votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Principala lege financiară a statului prevede venituri de 66,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,3% comparativ cu anul curent și cheltuieli de 82,2 miliarde de lei, în scădere cu 2,2%. Deficitul bugetului de stat se estimează a fi în limita de 15,7 miliarde de lei sau 4,6% din PIB.

„Moldova s-a aflat și continuă să se afle în crize majore care afectează economia. Bugetul și posibilitățile financiare sunt limitate. Chiar și așa, bugetul pentru 2024 a fost conceput pentru a ține cont de toate domeniile și cele mai mari necesități. Pentru anul viitor, decizia Guvernului a fost să aloce mai mulți bani pentru viitorul copiilor, generației care va construi Moldova de mâine. Bugetul pentru 2024 prevede cele mai multe majorări salariale, dintre care 70% pentru majorările destinate pedagogilor”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în plenul Parlamentului.

Potrivit Guvernului, bugetul pentru anul 2024 va fi orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii.

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei, iar salariile cadrelor didactice din țară vor crește cu 15%. De asemenea, vor fi majorate alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și vor fi alocați bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor, astfel încât familiile să beneficieze de condiții bune de trai acasă, iar copiii – de oportunități de dezvoltare.

Rămân prioritare politicile de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, fiind alocate peste 197 de milioane de lei pentru finanțarea unui șir de programe care au drept scop dezvoltarea durabilă a IMM-urilor, extinderea acestora pe întreg teritoriul țării, în special în zonele rurale, crearea noilor locuri de muncă, implicarea mai activă a tinerilor și femeilor.

O altă prioritate este dezvoltarea continuă a sistemului de transporturi și infrastructură. În acest scop, în buget sunt planificate mijloace în sumă de peste 4 miliarde de lei, dintre care 1,3 miliarde de lei din surse externe și 2,5 miliarde de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.

Pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea sectorului agroindustrial național în economia europeană în bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzute alocații în mărime de 1,6 miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175 de milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.

436.2023.ro by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: