Biroul Procurorului public din Istanbul a indicat că Dundar are legături cu cunoscutul activist Osman Kavala, care a fost ţinut în detenţie înainte de proces mai mult de un an fără vreo acuzaţie. Biroul l-a acuzat pe Dundar că a colaborat cu Kavala pentru „organizarea” şi „extinderea” protestelor din parcul Gezi.

Dundar, fost redactor-şef al cotidianului Cumhuriyet, critic la adresa guvernului, s-a refugiat în Germania în 2016, după ce a fost condamnat pentru dezvăluirea unor secrete de stat publicând informaţii despre transporturile de arme pentru militanţi în Siria.

El este judecat acum în absenţă, după ce Curtea Supremă de Apel a respins sentinţa în cazul lui considerând-o prea blândă şi a cerut rejudecarea jurnalistului pe baza acuzaţiilor privind obţinerea de informaţii secrete în scop spionajului.

Miercuri, Biroul Procurorului a indicat că „dovezi concrete” arată că Dundar a acţionat pentru „incitare la haos” şi încurajarea „teroriştilor”, invocând postările sale pe media sociale şi presupusele apeluri telefonice cu Kavala.

Separat, Biroul a acuzat că protestele din parcul Gezi au fost planificate şi puse în practică de Institutul Anadolu Kultur, al lui Kavala, şi de fundaţia filantropului american de origine ungară George Soros în Turcia, scrie Agerpres.

Protestele din parcul Gezi au început ca o mişcare ecologistă paşnică, dar s-au transformat repede în proteste la scară naţională faţă de guvern şi faţă de Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Anadolu Kultur este un institut pentru cultură şi drepturi ce cooperează cu Institutul german Goethe din Istanbul. Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui Soros a anunţat săptămâna trecută că se retrage din Turcia.

În total, 14 persoane, inclusiv academicieni şi personal al unor ONG-uri, au fost arestate luna trecută în legătură cu presupuse acuzaţii de colaborare cu Kavala în cursul protestelor din parcul Gezi pentru înlăturarea guvernului de la putere. Treisprezece dintre ele au fost ulterior puse în libertate, potrivit media din Turcia.