„Ca persoană care, prin natura funcției deținute, am fost la curent cu negocierile de eliberare și operațiunile discrete desfășurate de autorități, știam că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum 4 luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină și să-i trimită acasă prin Moscova. Autoritățile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situație de blocaj și cu ce scop”, a declarat Candu.

Acesta a adăugat că, potrivit informațiilor pe care le deține, Dodon îi ține pe cei doi piloți moldoveni în calitate de ostatici electorali pentru a profita de eliberarea lor în scop electoral.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, „autoritățile Republicii Moldova vor analiza situația în toată complexitatea sa și urmează să dea calificative legale modului în care a acționat președintele țării”.

Cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați ostatici de către talibani.