image
Sursa foto: facebook.com/galina.inculet

Familii întregi continuă să părăsească RM pentru viitorul copiilor; O nouă poveste răvășitoare din „Cealaltă Basarabie”

Numărul celor care au migrat pentru a munci peste hotare a crescut în ultimii trei ani cu peste 10 la sută. Conștienți că studiile superioare nu sunt recunoscute în țările europene, Ion și Galina au decis să-și ia cei trei copii și să plece în Germania. Asta deși părinții au avut experiența de a munci trei ani în Italia, de unde nu și-au văzut copiii tot atâția ani, iar la reîntâlnire cei mici nici nu i-au recunoscut. Despre cum a fost revenirea, ce durere trăiesc cei care încearcă să-și câștige existența departe de copiii lor, dar și de ce au migrat cu toții în Germania se arată într-un reportaj răvășitor al unei noi ediții de „Cealaltă Basarabie”, la Jurnal TV.

În anii 2000 erau timpuri grele pentru moldovenii din țară. Locurile de muncă bine plătite erau foarte puține, iar mulți alegeau să plece peste hotare pentru a-și permite strictul necesar. Pe atunci, familia Inculeț avea doi copii, Victor și Elena, care aveau doar câțiva ani. Frica pentru ziua de mâine l-a determinat pe Ion să plece în Italia. Odată ajuns și văzând cât de complicat este să reziști, i-a spus soției să aleagă ce vor face mai departe.

Elena avea doar un an când Galina trebuia a fost nevoită să plece. Banii împrumutați și procentele enorme pe care trebuiau să le plătească a determinat-o să facă una dintre cele mai complicate decizii din viața unei mame. În 2007, cetățenii Republicii Moldova nu beneficiau de liberalizarea regimului de vize în Uniunea Europeană. Galina a plecat clandestin din țară.

„Pentru prima dată am plecat din Moldova în 2007. Soțul m-a pus să aleg, sau plec la el în Italia, sau revine el acasă. Luând bani „la procent” cum era atunci, când a plecat soțul, procentele creșteau, bani nu erau. Și el mi-a zis să merg și eu, că femeile își găsesc mai rapid de muncă. Am ajuns în 10 zile. Dacă nu era un domn, Ion, nu ajungeam, fiindcă ghidul a încurcat drumul și a mers printr-un lac. Și eu fiind cea mai măruntă, mă duceam la fund”, povestește femeia.

A fost un moment de groază pentru ea, însă a avut alături oameni care au știut să o susțină și să o determine să continue drumul spre soțul ei. Înghețați și înspăimântați de cele trăite, moldovenii au fost nevoiți să urce în portbagajul unei mașini și să treacă frontiera. Când s-a văzut în Italia nu-i venea să creadă. Aici începeau alte greutăți și probleme la care nu se așteptau.

În timp ce părinții erau la muncă în Italia, copiii rămăseseră în grija bunicilor.

„A fost o perioadă foarte grea, copiii nu-i vedeam deloc. Prin 2007-2010 vorbeam cu ei doar o dată în săptămână, la telefon. Era luna septembrie, 2009, și cineva din vecini se conectase la internet. Din acea conexiune slabă am văzut doar cosițele fiicei. Și eram euforică pentru că mi-am văzut copiii cât de cât”, își amintește Galina Inculeț.

După trei ani munciți în Italia, soțul Galinei a revenit acasă. Șocul pe care l-au avut la reîntânirea cu micuții copii l-a determinat pe Ion să-și sune soția și să-i spună să-și facă bagajul, ca să revină acasă. Reveniți în țară, Ion și Galina au trăit o realitate greu de imaginat.

„Prima dată a venit tăticu acasă. A intrat pe poartă și eu mă uitam ca la un străin”, spune fiica soților Inculeț.

„Am întrebat-o pe bunica: cine e gheaghea ista?”, povestește și fiul lor.

În Moldova au încercat să recupereze timpul petrecut departe de copii și au încercat să găsească soluții ca să reziste. Între timp familia s-a mărit și a apărut pe lume și Ionuț. În cei aproape 10 ani în care au locuit în Moldova după revenirea din Italia, Ion și Galina au înțeles că sistemul de învățământ din țară nu este suficient pentru un viitor mai bun. S-au gândit la alte oportunități, iar de această dată erau determinați să plece cu toată familia. Copiii nu au ezitat nici o clipă și erau determinați să înfrunte toate greutățile pentru a fi împreună.

„Am decis mai mult pentru binele copiilor, să aibă o perspectivă mai bună decât în Republica Moldova. Mi-a plăcut că e o țară dezvoltată, dacă muncești nu există riscul să fii mințit”, spune Ion, capul familiei.

„A fost foarte greu la început, dar sunt mulțumită, pentru viitorul copiilor a fost o decizie foarte bună”, afirmă și soția.

Anul 2019 a fost plin de schimbări pentru familia Inculeț. Au plecat în Germania, o țară cu alte reguli de trai și a cărei limbă nu o cunoșteau. Nimeni nu s-a lăsat bătut de noile circumstanțe. Când au ajuns în Germania, au avut grijă să înregistreze copiii la școală și mare le-a fost uimirea când au descoperit cum are loc aici înmatricularea. Deși nu cunoșteau limba germană, copiii au început să meargă la școală.

În timp foarte scurt, fiica Elena a îndrăgit sistemul educațional din Germania.

„Sincer, e mai bine aici, nu m-aș întoarce în Moldova. Profesorii sunt mult mai deschiși cu elevii, sunt mai mult decât prieteni”, afirmă Elena.

Cel care încă nu s-a împăcat cu gândul că toți au plecat în Germania este bunicul, cu care au crescut copiii.

„Eu sunt unicul copil și l-am lăsat pe tatăl meu, mama a decedat câțiva ani în urmă. Ei ne-au crescut copii, sunt mai mult copiii lui. Ne întreabă mereu când venim acasă. Eu cred că el plânge după ce vorbește cu noi”, afirmă Galina Inculeț.

Familia Inculeț încă încearcă să se adapteze la schimbările pe care și le-au asumat, însă dorul de cei dragi este foarte mare. Aveau planuri să ajungă în Moldova în vizită, însă pandemia le-a anulat.

Ion și Galina au făcut aceste schimbări pentru cei trei copii. Își doresc ca nimeni să nu cunoască momentele de despărțire, cum este să trăiești departe de cei dragi, dar și cât de greu este să plătești cu timpul printre străini doar ca să poți oferi celor de acasă strictul necesar. Deși au plecat pentru viitorul copiilor, familia Inculeț este gata să revină în țară, dacă sistemul le va oferi șansa.

Pe parcursul ultimilor 5 ani numărul populaţiei s-a redus cu 1,5 la sută în comparație cu aceiaşi perioadă a anului 2019, iar cu peste 8 procente în ultimii 7 ani. Calculele demografice pentru 2020-2050 arată o perspectivă sumbră pentru ţara noastră, cu impact negativ asupra activităţii economice.

În prezent fiecare a 11 persoana are 65 de ani, iar către 2050 se prognozează că fiecare a șasea persoană va avea o vârstă înaintată. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în trimestrul doi al acestui an, forţa de muncă activă a Republicii Moldova a reprezentat peste 850 de mii de persoane, în scădere cu 9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Au plecat într-o țară unde nu cunoșteau limba, cu alte reguli de trai

AU PLECAT PENTRU VIITORUL COPIILOR

MOLDOVA PIERDE FAMILII ÎNTREGI

Pe parcursul ultimilor 5 ani numărul populaţiei s-a redus cu 1,5 la sută în comparație cu aceiaşi perioadă a anului 2019

Noutăţile partenerilor

comentarii: