Timp de câțiva ani mai multe persoane au introdus în mod fraudulos pe teritoriul Republicii Moldova cu scop de comercializare, un număr mare de piese auto procurate în Polonia. Lotul de bunuri era transportat prin diferite metode ilicite și cu un traseu bine definit, Polonia – Ucraina - Republica Moldova

Aceștia intrau în grațiile proprietarilor de ateliere specializate în reparaţii auto și primeau de la ei comenzi de piese auto, pe care le găseau pe piaţa internă a Poloniei, după care având înţelegeri cu şoferii de camioane aduceau în țară, camuflate printre mărfurile transportate legal, cantități impunătoare de piese auto de schimb.

Cel putin în ultimele patru luni, bunurile erau introduse în țară prin punctul de trecere comun Criva-Mamalâga.

Totodată, în contextul identificării membrilor grupării, a schemei infracţionale, locului de depozitare, cât şi a destinatarilor finali, s-a purces la reţinerea în flagrant a persoanelor bănuite și confiscarea mărfurilor de contrabandă.

Pe13 februarie curent a fost localizat capul grupării, care revenea din Polonia în Republica Moldova.

Acesta fiind reținut în trafic, la volanul unui microbuz de model Ford Transit Tourneo.

Din declarații și informațiile deținute, bărbatul se deplasa din r-nul Briceni spre r-nul Orhei.

După percheziţiile petrecute asupra mijlocului de transport s-a depistat și ridicat mai multe telefoane mobile, circa 3000 de euro, înscrisuri de ciornă cu evidenţa tranzacţiilor efectuate și facturi de achiziţionare a pieselor auto în Polonia, cât și o cantitate impunătoare de piese pentru diferite mijloace de transport, printre care: uși, capote, bare de protecție, faruri, retrovizoare şi altele componente în număr de 400 de unităţi. 

Pe 15 februarie, la intrarea în țară prin punctul de trecere comun Criva-Mamalâga, a fost supus verificărilor amănunțite camionul care era utilizat la transportul ilegal de piese de schimb.

Ca urmare, în camion și în remorca acestuia s-au găsit un torpedou, faruri, uşi, aripi şi alte piese.

Pe piața Republicii Moldova, valoarea estimativă a bunurilor depistate și ridicate în timpul perchezițiilor este de peste un milion de lei.

Polițiștii de frontieră sub coordonarea procurorilor continuă cercetările în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în activitatea ilegală.

Petru comiterea acestei infracţiuni membrii grupului riscă o pedeapsă cu închisoare de la trei la zece ani.

border.gov.mdborder.gov.md