Universitatea din Roma a luat această decizie după o analiză profundă a activității lui Andrei Năstase, „una susținută, consecventă și de lungă durată în folosul și sprijinul democrației, a toleranței și ecumenismului autentic, asumat”.

„Domnul Andrei Năstase este liderul generației sale, este catalizatorul tuturor energiilor pozitive care stau în spatele mișcării de emancipare națională din Republica Moldova și a demonstrat în ultimii 10 ani un devotament total față de principiile și valorile umanității, față de dreptate și dreptul la viață mai bună a oamenilor, indiferent de simpatiile lor politice sau de confesiunea religioasă a acestora.

Eforturile lui Andrei Năstase de a apropia Republica Moldova de spațiul european latin, căreia aparține de fapt, munca lui pentru apropierea dintre Republica Moldova și Italia și preocuparea pentru integrarea armonioasă a Diasporei moldovenești în comunitățile noastre italiene sunt argumente solide care susțin decizia noastră de a recompensa astfel activitatea celui care reprezintă idealurile de libertate și democrație a oamenilor din Republica Moldova”, se arată într-o scrisoare a instituției.

Potrivit sursei, „titlul acordat recompensează, în egală măsură, idealurile, aspirațiile, munca și lupta poporului din Republica Moldova pentru dreptate și o viață mai bună și aduce astfel recunoaștere tuturor sacrificiilor făcute în ultimii ani de Andrei Năstase și toți oamenii onești și curajoși din țara lui”.

„Fără libertate oamenii nu pot trăi, iar toți cei care luptă pentru libertatea poporului lor merită să fie amintiți, prețuiți și onorați. Pentru tot ceea ce fac și pentru ce ei reprezintă astăzi, în spațiul democratic european și în conștiințele noastre, ale tuturor. Andrei Năstase este un astfel de om, motiv pentru care titlul acordat înseamnă recunoaștere și prețuire academică pentru întreaga activitate închinată oamenilor și aspirațiilor acestora”, se mai arată în scrisoare.