image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Dezbateri încinse în Parlament din cauza compensațiilor: „Unii deputați consumă 400 de metri cubi de gaz și își fac griji”

Toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații la facturile majorate la gaz și căldură. Proiectul în acest sens a fost votat, în prima lectură, de Parlament. „Pentru” au votat 83 deputați. Deși s-a votat unanim, examinarea proiectului în prima lectură s-a lăsat cu dezbateri încinse între deputați.

„S-a decis să se meargă cu proiectul sub forma unei inițiative a deputatului, astfel ca acesta să fie votat mai repede. Bineînțeles, Guvernul și-ar fi dorit să compenseze întreaga majorare din tarife, dar există acele restricții bugetare obiective. Pe lângă aceste compensații, există și ajutorul social pentru perioada rece a anului”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului.

Votarea proiectului nu a trecut fără dezbateri.

„Nu vedem avizului Guvernului publicat. De ce aceste duble standarde, pentru proiectul nostru ați spus că e nevoie de avizul Guvernului. Prezentați exact calculul cât vor avea de achitat cetățenii”, a spus deputatul BCS Petru Burduja.

„Ori avem nevoie de ajutor tehnic ca să vedeți avizul publicat pe pagina Guvernului. A fost ieri ședința Guvernului. Am văzut conferința dvs de presă. Ați prezentat și calcule pentru 400 de metri cubi de gaz. Poate doar câțiva deputați au acest consum și își fac griji”, a spus Perciun.

„Să ne spuneți clar ce pondere din populație are consumul de până la 150 de metri cubi de gaz, ca să nu mai fie plângeri din partea colegilor care se plâng că au consum de 400 de metri cubi de gaz”, a spus și deputatul PAS Radu Marian.

„Se referă la 75% din populație”, a răspuns autorul proiectului.

„O replică pentru domnul Marian. Colegii mi-au spus că stați într-o locuință unde toate serviciile îs achitate de serviciile obștești. E drept sau nu”, l-a întrebat pe Radu Marian deputata BCS Inga Sibova.

„Nu știu de unde ați luat. Eu stau la chirie și plătesc factura la gaz la fel ca toți cetățenii”, a fost răspunsul deputatului PAS.

„Scoateți din context ce am spus la conferința de presă. Cei care folosesc până la 50 metri cubi nu folosesc gazul pentru căldură”, a explicat Elena Bodnarenco.

„În octombrie ați făcut experimente pe oameni. Acum trebuie să ne gândim cum să ajutăm oamenii”, a intervenit și socialistul Eduard Smirnov.

„La situația grea din octombrie am ajuns ca urmare a 30 de ani când guvernările nu și-au făcut temele pe acasă și nu s-au pregătit pentru negocieri complicate cu un monopolist. Chiar și în aceste condiții am reușit să obținem un preț de două ori mai mic decât cel de piață”, i-a dat replica deputatul PAS.

Dezbaterile au durat mai mult de oră, dar la un moment dat a intervenit Zinaida Greceanâi care a menționat că BCS va susține proiectul în prima lectură.

„Cetățenii cel mai bine vor înțelege când vor primi facturile și nu ascultând discuțiile noastre inutile”, a menționat Zinaida Greceanâi, invocând articolul din regulamentul Parlamentului care pune capăt dezbaterilor.

Cum vor fi compensate tarifele majorate la gaz și căldură

Potrivit proiectului, Guvernul va compensa diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 de metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 de metri cubi consumați – 50% din diferența respectivă. De aceste compensații vor beneficia circa 746 de mii de consumatori casnici.

În ceea ce privește compensațiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021.

Pentru implementarea proiectului, în proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 210 de mil. de lei, iar în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, în acest scop, sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 900 de mil. de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: