image
Sursa foto: În imagine Ruslan Istrati (în dreapta), alături de Ion Țărnă, ofițer din Dubăsari, vizat într-un dosar de corupție și contrabandă

Circa un milion de lei nejustificați, găsiți la un fost ofițer de investigații din Chișinău; Zice că i-a câștigat la pariuri

Un fost ofițer de investigații din Chișinău riscă să rămână fără 880 de mii lei a căror proveniență nu a reușit să o justifice. Este vorba despre Ruslan Istrati, fost ofițer de investigații al Biroului Crime Grave al Serviciului Poliției Criminale al Secției Investigații Infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Buiucani al Direcției de poliție a mun. Chișinău a IGP al MAI.

Istrati a ajuns în vizorul ANI în 2019, devenind subiect de control al averii în urma unei sesizări. Controlul a cuprins perioada noiembrie 2014 – aprilie 2019, când acesta a deținut mai multe funcții în cadrul subdiviziunilor Inspectoratului General de Poliție al MAI, fiind astfel extins și asupra membrilor familiei sale.

În timpul verificărilor, inspectorul de integritate a intrat în posesia mai multor acte probatorii prin care a stabilit prezența caracterului nejustificat al mijloacelor bănești în sumă totală de de 880 545,82 de lei, deținuți de subiect și membrii săi de familie.

„Suma a fost depistată în rezultatul operațiunilor bancare de alimentare a conturilor bancare, pe care le-au efectuat aceștia. În perioada supusă controlului, subiectul și soția sa au alimentat cu numerar conturile bancare deținute cu suma de 905 mii de lei, în 2015-2016 cu suma de 419 mii de lei, iar în 2017-2019 cu 486 de mii de lei. Inspectorul a constatat că subiectul și familia sa nu a deținut suficient numerar pentru a acoperi în totalitate alimentările efectuate. Utilizând dreptul de a-și expune punctul de vedere, subiectul a invocat faptul că sumele pe care le-a obținut sunt generate de câștigurile din pariurile sportive interne și externe și de la sponsorii neoficiali ai fotbalului”, precizează ANI.

Argumentele au fost respinse pe motiv că acesta nu a prezentat acte confirmative. Inspectorul de integritate a mai constatat că majoritatea operațiunilor de pe conturile bancare ale fostului ofițer de investigații au fost cu comercianți electronici cu activitate tip Casino.

Pe faptele constatate în cadrul controlului, inspectorul de integritate a sesizat organul fiscal și penal și Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor. Cauza privind dispunerea confiscării averii nejustificate va fi examinată de instanța de judecată.

Dacă actul ANI va rămâne definitiv, acesta nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Suplimentar, în baza notificării inspectorului de integritate, subiectul supus controlului a fost eliberat din funcție, pe faptul nedepunerii declarației de avere și interese personale în termenul oferit prin somația expediată.

De menționat că în declarația de avere pentru anul precedent controlului Ruslan Istrate nu a declarat niciun venit în afară de cel salarial.

De altfel, Ruslan Istrati este prieten cu Ion Țărnă, un ofițer de poliție din Dubăsari, vizat recent într-o investigație Jurnal TV. Ion Țărnă, împreună cu un alt ofițer de poliție, Alexei Vizdan, s-ar fi îmbogățit pe căi ilegale, din contrabandă cu țigări, escrocherii și fapte de corupție, având statut de învinuit într-un dosar. Detalii în investigația Jurnal TV despre cum decurge urmărirea penală, cu ce averi s-au ales polițiștii Țărnă și Vizdan și ce le-au declarat ei anchetatorilor.

jurnal.mdjurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: