image
Sursa foto: NATO

NATO anunță cele mai mari manevre militare de la Războiul Rece încoace; Este implicată și Republica Moldova

Republica Moldova este singura țară nemembră și necandidată la aderarea la alianță care va găzdui activități în cadrul celor mai mari manevre militare NATO de la Războiul Rece încoace, potrivit unui document intern NATO văzut de Europa Liberă.

Alianța a anunțat că la Steadfast Defender 24, care se va ține din ianuarie până la sfârșitul lunii mai, vor participa toți cei 31 de membri NATO, precum și Suedia, țară a cărei aderare este întârziată de Ungaria și Turcia.

Documentul văzut de Europa Liberă indică, însă, că și R. Moldova va fi implicată în manevre, cel puțin ca gazdă, în cadrul exercițiului Swift Response. El este programat pentru 5-24 mai și se va ține în Estonia, Ungaria, Italia, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România și Suedia.

Documentele NATO nu spun că alianța va exersa reacția la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva unei țări membre, dar precizează că scopul este testarea capacității de luptă „într-un scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar aproape egal”. În privat, surse NATO au declarat fără ezitare: „Sigur că e vorba de Rusia”.

La manevre vor participa 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere, peste o mie de vehicule de luptă.

Prima fază, care începe spre sfârșitul lunii ianuarie, se va concentra pe transferul transatlantic de forțe, testând capacitatea SUA de a trimite rapid trupe în Europa.

A doua fază, la care Moldova se va alătura ca gazdă, va începe la jumătatea lunii februarie și va verifica dacă NATO își poate apăra flancul estic. Sau, în limbajul documentelor NATO, dacă alianța poate ține „operațiuni complexe, în multe domenii, de luni de zile, pe mii de kilometri, de la Nordul extrem până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții”.

Exercițiile vin pe fondul relativei stagnări a frontului din Ucraina, dar și după ce țările baltice – care vor juca un rol important în manevre – au avertizat că dacă se declară armistițiu în Ucraina, Rusia îl va folosi pentru a se regrupa în nord-vest, ca să le amenințe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: