image
Sursa foto: Jurnal.md

Aprobat de Guvern: Salariul minim din sectorul real va crește până la 3500 de lei de la 1 aprilie

UPDATE 15:17 // Salariul minim din sectorul real va crește până la 3500 de lei de la 1 aprilie. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern. Premierul Natalia Gavrilița a cerut să se întreprindă acțiuni ca să fie majorat și cuantumul minim garantat și în sectorul public, care în prezent este 3100 de lei.

Potrivit proiectului, începând cu 1 aprilie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) se stabilește în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3 500 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

„Această majorare este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de către Guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

În prezent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost stabilit la 2935 lei, în creștere modestă, de doar 160 lei, sau 5,8%, față de valoarea anterioară, care a fost actualizată ultima dată pe 1 mai 2019.

Noutăţile partenerilor

comentarii: