image
Sursa foto: jurnal.md

Dezvăluiri grave în cazul medicului răpus de COVID-19: „A fost supusă presiunilor să nu spună cum a fost infectată”

Ecaterina Litvinschi, femeia care muncea medic pe ambulanță și care a murit săptămâna aceasta din cauza coronavirusului, a fost condusă ieri pe ultimul drum. A fost înmormântată în raza unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu virusul COVID-19, la marginea cimitirului Sfântul Lazăr, din capitală.

„Oare așa „onoare” merită un medic-erou?”, se întreabă nepotul femeii, care a lansat acuzații grave la adresa administrației spitalului „Toma Ciorbă” și a autorităților, spunând că mătușa sa ar fi fost infectată la o chemare la un pacient bolnav de COVID-19, unde a mers fără echipament special și fără a fi prevenită. Mai mult, bărbatul acuză administrația spitalului că ar fi făcut presiuni ca femeia să nu dezvăluie condițiile în care s-a îmbolnăvit.

„De când a fost internată în spitalul „Toma Ciorba”, i s-a făcut un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”, afirmă Iurie Botnari, nepotul medicului răpus de COVID-19.

Bărbatul spune că mătușa sa a fost înmormântată la marginea cimitirului și nu alături de soțul ei, așa cum își dorea.

„A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, într-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1. Știți, mi s-a făcut așa de dureros, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alături cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margine îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa „onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care niciodată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou? Ea spera să fie înmormântată alături de soțul ei Daniil Litvinschi, fost doctor la spitalul „Toma Ciorba”, dar nu a fost dat să se îndeplinească această dorință, fiind înmormântați separat, în diferite capete ale cimitirului. E dureros încă și aceea că odată cu decesul dnei Ecaterina, ea deja a fost ștearsă din lista eroilor de către angajații Spitalului Clinic Republican. Două ore au căutat angajații de la morgă actul de identitate al regretatei, ce era ascuns în hainele ei și dus în frigider odată cu cadavrul, măcar că era înțeles în prealabil că va fi transmis prin persoana de serviciu la intrare în spital”, susține bărbatul.

Iurie Botnari a avut și o adresare către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Aș vrea s-o întreb pe dna ministru Dumbrăveanu, oare această femeie cu literă mare, erou al serviciului medical (cum a fost menționată de dumneavoastră) nu a meritat și o mică atenție din partea ministerului, nuemaivorbind și din partea statului? A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului din partea Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, inclusiv și a statului. Cu așa apreciere a muncii personalului medical, în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani (d.n. 28.06.1940). Da, dna Dumbrăveanu, la cei 80 de ani neîmpliniți, la care ea spera să ajungă, dar nu 70 de ani, cum dumneavoastră ați menționat într-o misiune la TV”, mai afirmă bărbatul.

Bărbatul a mai spus că presiunilor sunt supuși și foștii colegi ai medicului.

„Vreau să-i mulțumesc pe toți prietenii, colegii, pe oamenii de bună credință, internauții, pentru susținere, înțelegere și condoleanțe, colegilor de serviciu ai doamnei Ecaterina Litvinschi pentru aprecierea dumneaei ca o adevărată profesionistă, un medic de categorie superioară, o persoană cu suflet mare și cu o deosebită decenţă. Totodată, ar fi momentul să fie interogat șeful secției Râșcani, care face presiuni asupra colectivului să tacă, dacă nu - îi dă afară din lucru”, a mai adăugat Iurie Botnari.

Cei vizați nu au avut deocamdată reacții în acest caz.

După decesul femeii, un coleg al ei a făcut mai multe dezvăluiri pentru Jurnal TV, sub protecția anonimatului. Sursa a spus că atunci când testul a arătat pozitiv, șefii i-ar fi spus să... bea tărie și totul va trece.

Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi,... Posted by Iurie Botnari on Saturday, 28 March 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: