image
Sursa foto: Twitter

Lituania, îngrijorată de o nouă centrală nucleară în Belarus, care urmează să fie pornită cu ocazia alegerilor prezidențiale

O nouă centrală nucleară care urmează să fie pornită în zilele următoare în Belarus, vizibilă de la Vilnius, îngrijorează autorităţile lituaniene, relatează Euronews.

”Există o presiune foarte mare din partea societăţiiruse Rosatom”, declară preşedintele Comisiei pentru Securitate Naţională şi Apărare din cadrul Parlamentului lituanian Dainius Gaizauskas, care deplânge faptul că această centrală ”va fi lansată exact din cauza presiunilor Rusiei”.

Lansarea centralei coincide cu calendarul politic al preşedintelui belarus în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, care candidează la al şaselea mandat, apreciază ministrul lituanian al Energiei Žygimantas Vaičiūnas.

Lukaşenko este criticat dur de opoziţiei, înaintea acestui scrutin, prevăzut duminică, scrie News.ro.

Centrala nucleară a fost construită la Astravieţ, în apropiere de frontiera belaruso-lituaniană şi ”încalcă tratatele internaţionale”, denunţă Vilniusul.

Aproximativ 920.000 de lituanieni trăiesc pe o rază de 100 de kilometri de la centrală, dintre care 33.000 la 30 de kilometri gistranţă.

Locuitorii au primit comprimate de iod, o substanţă menită să protejeze organismul în cazul unui accident nuclear.

Un exerciţiu de urgenţă a avut loc toamna trecută, timp de o săptămână.

Centrala construită de Rosatom, care urma să fie introdusă iniţial în serviciu în martie 2019, urmează să primească prima încărcătură de combustibil vineri, în vederea lansării producţiei de electricitate la începutul lui 2021.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda aprecia sâmbătă că lansarea pripită a unui ”monstru” este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană (UE) şi că societatea civilă belarusă are ”lucruri de spus” în această problemă.

Belarusul a devenit ostaticul Moscovei, care finanţează construcţia printr-un împrumut în valoare de zece miliarde de euro şi furnizează combisitibilul, denunţa şeful statului lituanian.

Diverse incidente - pe care Belarusul a încercat să le ascundă - au avut loc în timpul construcţiei centralei, şi anume căderea cuvei unui reactor şi incendii.

Lituania a interzis importul de electricitate ”murdară” din Belarus, însă, în pofida uneicampanii de mai mulţi ani, nu a reuşit să-şiconvingă vecinii baltici să se alăture boicotului său.

Citeşte mai mult despre

comentarii: