image
Sursa foto: Jurnal.md

Perju îndeamnă deținătorii de animale să se adreseze la AIPA; Vor primi compensații doar dacă au vite sau ovine asigurate

Deținătorii de animale pot depune cereri pentru solicitarea compensațiilor per cap de animal, potrivit unei decizii aprobată de Guvernul Chicu în noiembrie 2020, menită să diminueze consecințele dezastruoase ale secetei. Ministerul Agriculturii a emis un comunicat în care îndeamnă deținătorii de animale să depună dosare de solicitare a plăților în perioada 1 aprilie – 4 iunie 2021, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Instituția precizează că pentru a fi eligibile pentru plățile directe, animalele trebuie să fie asigurate în condițiile Legii nr.243/2004 privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură.

Conform Regulamentului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 836 din 18 noiembrie 2020, plățile directe vor fi oferite pentru trei măsuri de sprijin:

Măsură 1: bovine

1 Vaci din rase specializate pentru producția de lapte și mixte – 7000 lei;

2 Vaci din rase specializate pentru producția de carne – 7000 lei;

3 Junci peste 12 luni – 5000 lei.

Măsura 2: ovine

1 Oi din rase specializate pentru producția de lapte și mixte – 500 lei;

2 Oi din rase specializate pentru producția de carne – 500 lei;

3 Mioare peste 12 luni – 300 lei.

Măsura 3: caprine

1 Capre – 500 lei;

2 Căprițe peste 12 luni – 300 lei.

În același context, sunt pasibile pentru plata directă animalele înregistrate și exploatate în ferme zootehnice amplasate în extravilan, se mai arată în comunicatul emis de responsabilii de la MADRM.

Ministerul Agriculturii precizează că pentru a fi eligibile pentru plățile directe, animalele trebuie să fie asigurate în condițiile Legii nr.243/2004 privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură.

Amintim că în 2020 agricultorii și fermierii s-au confruntat cu o secetă fără precedent. Mulți deținători de animale au fost nevoiți din cauza lipsei furajelor să-și sacrifice vitele. Anunțul de mai sus este o primă tentativă a autorităților de a-i ajuta pe deținătorii de animale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: