Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

Certificatul medical NU va mai fi obligatoriu la admitere; „Dreptul la studii nu depinde de starea de sănătate”

Certificatul medical va fi exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior.

Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și ministra Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Documentul exclude examenul medical obligatoriu și prezentarea adeverinței medicale ( nr. 086/ e) la concursul de admitere. Excepție fac înstituțiile în care specialitățile presupun condiții fizice speciale.

Potrivit autorităților, măsura are menirea de a eficientiza admiterea în învățământul profesional tehnic și superior, de a asigura dreptul constituțional nelimitat la studii fără condiționalități, de a asigura respectarea dreptului la confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal.

Totodată, măsura e menită să reducă povara instituțiilor medicale care, pe lângă fluxul sporit de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate, care diminuează accesul oamenilor la serviciile de sănătate.

„Lucruri care ne omoară timpul și nervii - birocrația, cozile vii, listele de așteptare, înțelegerile, plicurile. De astăzi nimeni nu va mai solicita certificat de sănătate la admiterea la studii, deoarece este exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior. Fiecare absolvent are dreptul prin constituție la studii, or, aceasta, nu depinde de starea lui de sănătate. Și noi suntem obligați să-i asigurăm acest drept nelimitat fără nicio condiționalitate. De asemenea, trebuie asigurată respectarea dreptului la confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal, astăzi forma 086/e fiind pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor. În același timp, ne-am propus să reducem povara pe instituțiile medicale care, pe lângă fluxul de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate. Să vă fie de bine și tineri, și părinți cu o mogâldeață birocratică mai puțin”, a declarat ministra Sănătății.

În Republica Moldova sunt 89 de centre de excelență, colegii și școli profesionale și 26 de universități de stat și private.

Citeşte mai mult despre

comentarii: