image
Sursa foto: jurnal.md

Precizările lui Popșoi: Concesionarea AIC - aspirație pe termen lung; Va fi dezbatere publică și luată cea mai bună decizie

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău este un obiectiv pe termen lung, a precizat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, la ședința legislativului.

„În prezent, în circumstanțele în care ne aflăm, cu mare regret nicio companie serioasă nu se va avâta să preia managementul Aeroportului. De aceea, statul va trebui să stabilizeze și să îmbunătățească situația AIC. Suntem recunăscători colegilor de la APP care depun eforturi pentru a stabiliza și îmbunătăți situația Aeroportului. Când va veni timpul, va exista o dezbatere publică necesară și va fi luată cea mai bună decizie. Fie că va fi vorba de concesionare, fie că va fi vorba despre crearea unei companii de stat pentru administrarea Aeroportului. Aceasta însă va fi o dezbatere pentru mai târziu. Acum trebuie să stabilizăm situația AIC în condițiile unui război la hotar și a circustanțelor care fac dificilă activitatea Aeroportului”, a declarat Mihai Popșoi.

Anterior, și ministrul Infrastructurii Lilia Dabija a declarat că ”se intenționează concesionarea aeroportului”, însă apoi a renunțat la cele spuse, afirmând că a avut altceva în vedere.

Aeroportul Internațional Chișinău, luat în concesiune de Avia Invest, a revenit în gestiunea statului în data de 23 noiembrie 2022, în conformitate cu o decizie a Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, în august 2013, pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare. Drept reacție, Avia Invest a acționat statul Republica Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Pe 3 august 2022, instanța din Suedia a respins cererea Avia Invest, care solicita ca Republica Moldova să fie obligată să continue executarea contractului de concesiune, dar şi despăgubiri de peste 880 de milioane de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: