image
Sursa foto: Reuters

Reacția Chinei la mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva lui Putin

China a cerut luni Curţii Penale Internaţionale (CPI) să evite „dubla măsură", după emiterea de către acest tribunal a unui mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP şi Reuters.

Reacţia Chinei a survenit cu câteva ore înainte de începerea unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Rusia, prima în patru ani şi în cadrul căreia se va întâlni cu Vladimir Putin, scrie Agerpres.

„Curtea Penală Internaţională trebuie să adopte o poziţie obiectivă şi imparţială şi să respecte imunitatea şefilor de stat conform dreptului internaţional”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, ca răspuns la o întrebare pe acest subiect.

Această instituţie trebuie „să evite politizarea şi politica dublei măsuri", a subliniat el în faţa presei, făcând referire la alte intervenţii militare care nu au dus la niciun mandat de arestare împotriva unui şef de stat.

Beijingul nu a condamnat public invazia rusă şi critică SUA pentru livrările de arme pentru Ucraina, precum şi NATO pentru că nu a ţinut cont de îngrijorările Rusiei în privinţa securităţii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: